Psykoseforsker: Antipsykotika kan trappes ned trygt uten å øke risikoen for tilbakefall

En ny studie av psykoseforskeren Lex Wunderink tyder på at antipsykotiske legemidler kan trappes ned på en trygg og effektiv måte - uten å øke risikoen for tilbakefall.

Jakten på schizofreni-genet har feilet

Etter flere tiår med forskning, milliarder av brukte dollar og tusenvis av gjennomførte studier, bør det faktum at man ikke har klart å identifisere noen gener for schizofreni, definitivt sette en stopper for forestillingen om at schizofreni er en genetisk lidelse, mener E. Fuller Torrey.

Svar på kritikk av serotonin-oversiktsstudie

Vi publiserte nylig en artikkel som viser at serotoninhypotesen om depresjon (ideen om at depresjon skyldes lavt serotonin eller redusert serotoninaktivitet) ikke støttes av vitenskapelige studier som er gjennomført de siste tiårene. Serotoninhypotesen ble kommunisert til offentligheten som teorien om "kjemisk ubalanse" ved depresjon. I spørreundersøkelser oppgir 85-90 % av befolkningen i vestlige land at de tror at depresjon skyldes en kjemisk ubalanse.

Hvilken betydning har Nassir Ghaemis konklusjon om fravær av langsiktig gevinst for psykofarmaka?

(Denne artikkelen ble publisert 25.juni 2022 på Mad in America. Den er oversatt ved hjelp av Deepl og gjennomgått av forskningsredaksjonen i MiN. Ghaemis artikkel er tidligere...

Psykiatriske legemidler bedrer ikke sykdom eller reduserer dødelighet

Nassir Ghaemi: "De fleste psykiatriske medisiner er rent symptomatiske, uten noen kjent eller påvist effekt på den underliggende sykdommen. De er som 50 varianter av aspirin, som brukes mot feber eller hodepine, snarere enn medisiner som behandler årsakene til feber eller hodepine."

Deltakere søkes til internasjonal online ECT-studie

University of East London søker deltakere til en internasjonal online-studie om elektrokonvulsiv terapi (ECT). Personer som har mottatt ECT-behandling, samt deres familie og venner, inviteres...

Psykiatriske diagnoser sprer seg som virus på sosiale medier

Kanadiske forskere hevder at videodelinger på nettet får især tenåringsjenter til å adoptere symptomer hvor de selverklæres med «sjeldne» diagnoser. Dette fører paradoksalt nok til at de blir sett og akseptert som del av et fellesskap.

Den globale psykiatriens forsøk på å bringe FNs tidligere spesialrapportør til taushet

Mellom 2014 og 2020 publiserte FN tre rapporter om psykisk helse, utarbeidet av FNs spesialrapportør Dainius Puras. Disse etterlyste en radikal endring i praksis og organisering av psykisk helsevern over hele verden. FNs høykommissær for menneskerettigheter kalte arbeidet "banebrytende"

Snart vil alle kunne få en psykiatrisk diagnose: – Behandlingen gjør det verre

En ny studie fra Danmark viser at 80% av befolkningen i løpet av livet vil behandles for en "psykisk lidelse". Det vil lede flere til arbeidsledighet, utenforskap og fattigdom.

Knuser myter om ADHD

Finnes det vitenskapelige bevis for at ADHD kan forklares som et genetisk eller nevrologisk fenomen? Overhodet ikke, mener Mad in Sweden-general Lasse Mattila. Han går grundig til verks for å avlive myter om den raskt voksende forekomsten av "lidelsen".

Martin Harrow: Den moderne psykiatriens Galileo (1993-2023)

Første gang jeg møtte Martin Harrow var etter at han holdt en presentasjon på et møte i The American Psychiatric Association i 2008. På...

ADHD-diagnose reduserte barns livskvalitet

En omfattende australsk undersøkelse viser at ADHD-diagnostisering av barn skaper fordommer, lavere selvtillit og destruktiv atferd.

Serotonin-hypotesen for fall

Joanna Moncrieff har sammen med flere britiske forskerkollegaer gjennomført en såkalt paraplyoversiktsstudie hvor de har gjennomgått en rekke oversiktsstudier på serotonin-hypotesen for depresjon (1)....

Mangelfull dokumentasjon på at antidepressiva virker

Michael Hengartner er en sveitsisk forsker og professor, biokjemiker og mikrobiolog fra universitetet i Zürich. Han har vært rektor ved Zürich universitet (2014-2019), har...

Beskytter antipsykotika mot tidlig død? En gjennomgang av forskningsfunn

Robert Whitaker, 2. mai 2020, Mad in America Rapporten er oversatt av Mad in Norway. Det har lenge vært grunn til å tro at antipsykotika bidrar...