Filmer

Dødsårsak ukjent

Anniken Hoel er filmregissør og søster til Renate, som døde i 2005 av såkalt “ukjente årsaker”.

I filmen Dødsårsak ukjent (2017), dokumenterer hun hvordan Renate kun er en av mange som har mistet livet under behandling med antipsykotika.

Du kan se filmen gratis HER

Hør også podcast hvor Birgit Valla samtaler med Anniken om filmen og de tema som filmen tar opp, blant annet legemiddelindustrien og dens omfattende påvirkning på samfunnet.

.

Crazywise

Dokumentarfilmen Crazywise (2017) av Phil Borges stiller spørsmålet: ”Hva kan vi lære av mennesker som har omdannet en psykologisk krise til en positiv forvandlingsopplevelse?” Filmen utforsker hvordan ulike kulturer møter mennesker som opplever mentale kriser og sammenbrudd.

Her kan du streame filmen med norske undertekster (kr 42,35)

.

Lykkepillen

Silje Marie Strandberg ble i 10 år behandlet for alvorlige psykiske lidelser, med omfattende medisinering, tvang og elektrosjokk. I filmen Lykkepillen (2018) får følge Silje Marie mens hun reflekterer over hendelsene, samt hvordan livet snudde da hun møtte den psykiatriske sykepleieren Lone, og trappet ned på medisinene. Filmen er gratis tilgjengelig på Vimeo.

.

Medicating Normal

Millioner av mennesker verden over er fysisk avhengige av vanlige psykiatriske medikamenter. Selv om disse kan hjelpe noen på kort sikt, gir de også farlige bivirkninger og skader ved langvarig bruk, noe som legemiddelselskapene har skjult for både leger og pasienter. I dokumentarfilmen Medicating Normal (2020) følger vi flere deltakere som strever med alvorlige fysiske og psykiske plager så vel som nevrologiske skader som følge av langvarig bruk av psykiatriske legemidler. Filmen følger et nygift par, en kvinnelig krigsveteran, en servitør og en tenåring som alle ble skadet av medisinene de trodde skulle hjelpe dem.

Gjennom filmen intervjues psykiatere, forskere og vitenskapsjournalister om overforbruket av psykofarmaka. Filmskaperne anerkjenner at enkelte kan ha kortvarig nytte av denne type legemidler, men intervjuobjektene i filmen er veldig tydelige på hvor ødeleggende slike legemidler faktisk også kan være. Deltagerne forteller også om hvor lite anerkjent plager og skader ved bruk og nedtrapping er blant fagfolk, og ikke minst i klinisk praksis.

Her er lenke til filmens webside, hvor det blir forløpende annonsert digitale visninger rundt om i verden.

Opptak av panelsamtalen etter den norske filmvisningen er nå publisert på Medicating Normals Youtube-kanal.