Nytt håp for psykiatrien
- Min erfaring som pasient er at antipsykotisk medisin ikke har noen terapeutisk effekt. Gunn Helen Kristiansen fremmer en alternativ tilnærming som tilsier at vi med litt hjelp kan forløse ubrukte ressurser i hjernen som ledd i tilfriskningen.
Foreldrefiendtliggjøring – en epidemi den nye barneloven overser?
- I foreldrefiendtliggjøring utsettes barnet for indirekte vold med traumer og omsorgssvikt som resultat. Samtaleterapeut Lill Stella Høslom etterlyser en barnelov som adresserer fenomenet, slik at varige relasjonsskader mellom barn og foreldre bedre kan forebygges.
Bak rusmisbruk og voldskriminalitet ligger alltid en dypere årsak
Psykiater Jan Sunder Halvorsen hevder at symptomopptatthet og diagnoser på individnivå hindrer den offentlige psykiatrien å se et større bilde: - Vi aksepterer en samfunnsstruktur som masseproduserer problemer som frarøver mange barn og unge et fullverdig liv, skriver han.
Psykiatriens virkelige krise
- Psykiatriens tilblivelse som medisinsk spesialdisiplin er sannsynligvis det dyreste vitenskapelige blindsporet verden har sett. Førsteamanuensis Gunnhild Ruud Lindvig vil at vi flytter fokus fra en ikke-dokumentert kjemisk ubalanse til den maktubalansen som faktisk finnes både i samfunnet og i hjelpeapparatet.
Psykotisk i gjerningsøyeblikket – eller som følge av den grufulle handlingen?
- Å benytte uvitenskapelige psykiatriske diagnoser der rettspsykiatere vil ha tvungen psykiatrisk behandling gagner ikke samfunnet. Pensjonert terapeut og forfatter Svenn Erik Knutsen hevder at psykiatrien kan bidra til økt voldsbruk som følge av ugyldige sykdomsforklaringer på kontekstuelle sammenhenger.
Psykiatrien er ikke noe fag
- Det foregår fortsatt utstrakt bruk av kjemisk lobotomi, tvangsmedisinering og mye bruk av isolering og mekaniske tvangsmidler. Pensjonert sosionom Lars Olle Engaas mener at en feilslått biologisk forståelse av psykiske helseproblemer avler flere og mer lidende psykiatriske pasienter.
Å respektere menneskets dødsønsker
- Handler inngripende tiltak ved avvik fra normalitetens grenser om medisin og vitenskap? Eller om moralisme og projeksjoner av indre angst og usikkerhet, og endog narsissistiske ønsker om kontroll og makt som troen på et psykiatrisk ‘ekspertvelde’ tilslører? Filosof Farhan Shah tar til orde for å forstå vår tilbøyelighet for dragning mot mørket i et nytt lys.
Er det grunnlag for påstanden om at ADHD-medisiner beskytter mot tidlig død?
Psykiater Trond Velken er kritisk til hvordan lederen i Norsk psykiatrisk forening får medisinering av ADHD til å fremstå mer positivt enn det er grunnlag for: - Når forskrivning av ADHD-medisiner har økt voldsomt på få år, har vi som fagfelt et stort ansvar for at det vi gjør er trygt, skriver han.
Psykoseforsker: Antipsykotika kan trappes ned trygt uten å øke risikoen for tilbakefall
En ny studie av psykoseforskeren Lex Wunderink tyder på at antipsykotiske legemidler kan trappes ned på en trygg og effektiv måte - uten å øke risikoen for tilbakefall.
Psykologisk velvære er en menneskerett, ikke en helseutfordring
- Den som har det vondt psykisk skal ha hjelp og støtte, fordi det er en menneskerett. Ikke fordi plagene kan klassifiseres som sykdom. Eks-psykologspesialist Erik Rudi mener psykiske vansker ikke kan behandles bort, men må avhjelpes og mestres i flere og andre sammenhenger enn bare gjennom samtaler på et kontor.
Hold dere unna genene mine
Stadig flere tar til orde for at sinnets uro slett ikke kommer av en genfeil eller sykdom i hjernens biologi. Det gjør tanken om en fremtidig forebyggende behandling med medikamenter særdeles uetisk, skriver psykiatrierfarer Gunn Helen Kristiansen.
Symbolsk død som en mulighet i et eksistensielt drama
- Ved å komme i kontakt med nye kilder til mening og signifikans, kan det skadede selvet rekonstrueres gjennom skapende og helbredende krefter. Filosof Farhan Shah skriver om hvordan vår dragning mot døden kan lede til mulig gjenreisning og eksistensiell åpning.
Hvordan jeg lærte å trappe ned psykiatriske legemidler på en trygg måte. Det kan...
Da Jørgen Kjønø var i ferd med å miste alt håp om å komme ut av en tilværelse på livsødeleggende piller, fant han redningen hos en dansk forsker. Nå deler de den kunnskapen Jørgen selv trengte da han sto midt oppe i det. Gjennom 26 videoklipp svarer forsker Anders Sørensen på Jørgens spørsmål om trygg nedtrapping.
Vi må snakke mer om den grunnleggende forskjellen i vår forståelse av psykiske lidelser
- Jeg tror ikke vi får redusert medikamentbruk eller tvangsbruk i psykisk helsevern uten en grunnleggende endring i vår forståelse av hva psykiske lidelser er og ikke er, skriver overlege Taran Buran Nærdal.
Ikke ta fra meg min egen livshistorie
- Som pasient er jeg per definisjon stilt i en avmaktsposisjon i møter med helsearbeidere som forventes å vite mitt beste bedre enn meg selv. Kari Hansdatter vil verne om eiendomsretten til egen identitet i møte med helsevesenet.