Ikke kall meg terapeut

- Jeg har valgt å si fra meg autorisasjonen som psykolog og helsepersonell som en protest mot norsk helsevesen. Den skolerte utbryteren Erik Rudi vil ikke være med på en helsehjelp som har som styrende prinsipp å bruke minst mulig ressurser fremfor å holde behovene til det enkelte individ i fokus.

En som planlegger og gjennomfører en terrorhandling kan ikke være utilregnelig

- Det rettslige utfallet av en grov voldshandling avgjøres av om vi har lagt til grunn en biomedisinsk eller sosialpsykologisk forståelse. Som følge av sakkyndiges vilkårlige vurderinger ser tidligere terapeut Svenn Erik Knutsen et behov for å gå opp grenseoppgangen mellom juss og psykiatri på nytt.

Legevitenskapen er psykiatriens hovedproblem

- Møt pasienten der pasienten er! Erfarer Gunn Helen Kristiansen etterlyser en mellommenneskelig behandling som reduserer stress og styrker pasientens egen motstandskraft.

Det er bare oss her. Kampen om kunnskapsgrunnlaget i psykisk helsevern

- Når handlingsrommet ditt som pasient blir snevret inn til å vente på virkningene av kraftige medikamenter, blir ikke bare tanken på at det er noe galt med deg styrket, men symptomenes meningsbærende dimensjon blir borte, skriver terapeut Erik Tresse.

Psykiatriens komplekse pasienter

- Vi må se på hvordan den psykiatriske behandlingen i seg selv påvirker dem som søker behandling. Psykolog Markus Dencker mener at psykiatrien heller kunne fokusert på å kurere årsakene til plagene enn å redusere symptomene.

Frampeik fra Trond Aarre

- Trond Aarres artikkel «Psykiske plager er ikkje sjukdom» formidler forskning som gjør det mulig å forstå mer av det WHO kaller et feilslått paradigme. Professor emerita Ragnfrid Kogstad utdyper de uheldige konsekvensene av manglende vitenskap på psykisk helsefeltet.

Varslet, ble syk og ufør: – Sladrehank skal selv ha bank

- Dersom vilkårene for varslere ikke blir bedre, vil det i ytterste konsekvens føre til at ingen våger å si fra. Læreren Rita Esperø Hansen deler sin varslingshistorie og vil at hennes og andres fortellinger skal føre til endring.

Psykiske plager er ikkje sjukdom

- Tanken om at psykiske plager er sjukdomar, har ført til mange av dei alvorlege problema som psykisk helse-feltet slit med. Psykiatar Trond Aarre forklarar korleis diagnostikken flytter merksemda fra problemas sosiale årsaker til den einskilde som ber påkjenningane.

Rapport fra innsiden av psykiatrien: – Medikamenter gis med tvang – hindrer naturlig tilfriskning

- Pasienter i psykiatrien er stort sett vanlige folk som har vært utsatt for traumer eller store emosjonelle påkjenninger. Psykiatrierfarer Gunn Helen Kristiansen mener at praktiske tiltak, omsorg og samtaler er god hjelp når fornuften er satt ut av spill.

Hvis psykose ikke er sykdom, hva er det da?

- Psykosen, eller galskapen, er et fenomen dypt forbundet med den menneskelige eksistens. Ikke fordi den er forståelig, da var det jo ikke galskap lenger, men fordi den negerer det forståelige, det vi til daglig identifiserer som normalitet. Tor-Johan Ekeland reflekterer over psykiatriens utvikling og posisjon.

Å halda seg til si eiga sak

- Eg er ingen prinsipiell motstandar av medikamentbruk i psykisk helsevern. Eg har heller ikkje påstått at medikamenta ikkje verkar. Også lobotomi verka. Spørsmålet er korleis dei verkar, på kva måte og med kva slags konsekvensar. Tor-Johan Ekeland svarer styret i Norsk psykiatrisk forening.

Nullvisjonen for selvmord kan hindre mennesker i å utvikle viljen til å leve

- Selvdødens kraft er ikke et avvik fra normalitet eller patologi, men snarere en menneskelig, altfor menneskelig handling, som bunner i livets konstante ustabilitet, skjørhet og smerte, og vitner om en tilværelse som er gått ut av ledd og blottet for enhver form for trygghet og mening, skriver filosof Farhan Shah.

Faglig maktarroganse fra Norsk psykiatrisk forening

En medisinsk modell kan kanskje passe perfekt dersom vi står overfor en reell sykdom. Problemet ledende norske psykiatere totalt overser, er at den medikaliserte behandlingen de tilbyr både er sykeliggjørende og skadelig, skriver pedagog og forfatter Svenn Erik Knutsen.

Kven bør skamme seg?

Norsk psykiaterforeining har nyleg hengt seg på samtidas skambølge og konstruert omgrepet pilleskam. Å setje pasientar og brukarar på barrikadane for eiga profesjonsinteresse er ein gamal strategi. Den er framleis skammeleg, skriv Tor-Johan Ekeland.

Vi kan finne styrke og mening i utforsking av åndelige kriser

- Åndelige opplevelser bør forstås som verdifullt for tilfriskning, og ikke behandles som sykdom eller galskap. Det sier den svenske sosialterapeuten Savannah Rosén.