I dag snakker jeg med Anniken Hoel. Hun er en norsk regissør, med filmfaglig bakgrunn fra Filmskolen i Praha, og har jobbet med film siden 2003. I 2017 kom Anniken med filmen Dødsårsak:Ukjent, en film om legemiddelindustrien og dens omfattende påvirkning på samfunnet. Filmen var Annikens første langfilm, som tok henne 10 år å lage.

Utgangspunktet for filmen begynner med at Annikens søster, Renate, dør i 2005. Dødsårsaken klassifiseres som ukjent, og når Anniken begynner å nøste opp i omstendighetene rundt søsterens mystiske dødsfall, oppdager hun at Renate er en av mange som har mistet livet under behandling med nevroleptika. Anniken prøver å finne ut hvordan dette kan ha gått til uten at noen har snakket om det, eller forsøkt å forhindre dødsfallene. Sporene hun finner, leder henne fra Norge og institusjonene til legemiddelfirmaene og de politiske maktsentrene i EU og USA – hvor hun avdekker et svært komplekst system. En dypt personlig film blandet med etterforskende journalistikk, om et tema som handler om oss alle.

Filmen fikk god omtale i norske medier, og har høstet flere priser i Norge og internasjonalt, blant annet Beste utenlandske dokumentar ved Michael Moores filmfestival Traverse City. Dødsårsak:Ukjent er blitt vist over hele verden, og solgt til blant andre tysk, fransk og dansk fjernsyn. 

Filmen ligger nå gratis tilgjengelig på YouTube. Her er lenke til filmen: Dødsårsak:Ukjent

Vi minner også om visning av filmen Medicating Normal 20 mai kl 18.00 med påfølgende paneldebatt. Meld deg på her