Stadig flere har forstått at legemiddelindustriens og psykiatriens fortelling om årsaker til psykiske vansker ikke holder mål. Likevel er media ofte svært restriktive med å omtale funn som slår beina under den biomedisinske sykdomsmodellen. I denne episoden får du vite hvorfor.

Robert Whitaker har vært gjest hos Birgit inviterer før, det var faktisk han som var aller første gjest på podkasten. Nå er han tilbake, og i dag skal vi snakke om media.

Robert Whitaker er en amerikansk vitenskapsjournalist og forfatter, og har vunnet en rekke priser for sitt arbeid. Her i Norge er han mest kjent for boka Anatomy of an epidemic, som er oversatt til norsk under tittelen En psykiatrisk epidemi.

I 2012 grunnla han nettstedet Mad in America, som også var tittelen på hans første bok. Nettstedet oppstod fordi Whitaker erfarte at media unnlot å trykke mye av den kritikken som kom mot den rådende forståelsen av psykisk helseproblemer, det vi kaller sykdomsmodellen eller den medisinske modell.

I tillegg kom stemmene til de som hadde negative erfaringer med psykiatrien sjelden frem. Det ønsket han å gjøre noe med. Etter hvert kom flere land til, og dagens samtale gjøres i forbindelse med at de 15 landene som utgjør Mad in the World møtes i København.

Robert Whitaker kommer til å fortelle oss hvordan dagens narrativ har blitt solgt til befolkningen, og at mediestrategien har vært nøye gjennomtenkt spesielt siden 1980-tallet. Hvorfor får vi ikke vite at psykofarmaka gjør folk dårligere ved lang tids bruk, og at kjemiske ubalanser aldri har blitt påvist for noen av de psykiatriske diagnosene? Hvorfor blir noe forskning tiet i hjel, mens det som tjener profesjonene og legemiddelindustrien blir massivt markedsført? Og er det håp for Norge?

Det er flere kritiske stemmer i samfunnet nå, mot dagens medikaliserte psykiatri, men det har også gjort at kreftene som ønsker å opprettholde dagens paradigme mobiliserer enda kraftigere. Derfor er det så viktig at alle som ønsker endring sier ifra.

Si det i vennegjengen, i familieselskap, på arbeidsplassen eller andre sosiale sammenhenger der folk møtes. Vi kan alle gjøre litt for å øke bevisstheten i samfunnet om at kunnskapsgrunnlaget som psykiatrien hviler på ikke holder mål, og at vi må endre vår forståelse. Om vi får hjelp av de større mediene vil tiden vise.

Bøker:

Whitaker, Robert (2019). Mad in America (Revised). Kom ut første gang i 2002.

Whitaker, Robert (2014). En psykiatrisk epidemi. Abstrakt forlag. På engelsk An anatomy of an epidemic (2011)

Artikkel på Mad in Norway:

Whitaker, Robert (2021). BBC, Harrow og en offentlighet i stummende mørke

Whitaker, Robert (2021) Beskytter antipsykotika mot tidlig død? En gjennomgang av forskningsfunn.

Podkast:

#1 Birgit inviterer – Robert Whitaker / Historien om dagens psykiatri og hva som er galt med den.

Forrige artikkelEI BRU OVER TAPT LIV
Neste artikkelMad in Norway-seminar 1. desember 2023
Birgit er initiativtaker til Mad in Norway. Hun er utdannet psykolog, og er spesialist i klinisk psykologi. Hun har lang erfaring med å holde foredrag og undervisning innen psykisk helsefeltet om hvordan man kan jobbe systematisk med tilbakemeldinger for å utvikle tjenester og terapeuter. Frem til september 2019 ledet hun Stangehjelpa i Stange kommune. Hun har skrevet artikler, kronikker og avisinnlegg. Hun er forfatter av bøkene Videre og Hjelp som hjelper