Se dokumentarfilmen Medicating Normal torsdag 20. mai 2021 kl 18.00

Mad in Norway arrangerer en digital visning av Medicating Normal med etterfølgende panelsamtale. 

Filmen er tekstet på norsk, etter at Mad in Norway-redaksjonen har jobbet med oversetting av undertekstene.
Panelsamtalen etter filmen vil også være på norsk.

Om filmen:

Millioner av mennesker verden over er fysisk avhengige av vanlige psykiatriske medikamenter. Selv om disse kan hjelpe noen på kort sikt, gir de også farlige bivirkninger og skader ved langvarig bruk, noe som legemiddelselskapene har skjult for både leger og pasienter. I dokumentarfilmen Medicating Normal følger vi flere deltakere som strever med alvorlige fysiske og psykiske plager så vel som nevrologiske skader som følge av langvarig bruk av psykiatriske legemidler. Filmen følger et nygift par, en kvinnelig krigsveteran, en servitør og en tenåring som alle ble skadet av medisinene de trodde skulle hjelpe dem.

Gjennom filmen intervjues psykiatere, forskere og vitenskapsjournalister om overforbruket av psykofarmaka. Filmskaperne anerkjenner at enkelte kan ha kortvarig nytte av denne type legemidler, men intervjuobjektene i filmen er veldig tydelige på hvor ødeleggende slike legemidler faktisk også kan være. Deltagerne forteller også om hvor lite anerkjent plager og skader ved bruk og nedtrapping er blant fagfolk, og ikke minst i klinisk praksis.

Dr. Anna Lembke ved Stanford University lovpriser filmen: “Medicating Normal våger å utfordre de rådende mytene om hvordan psykotropiske legemidler virker, eller ikke virker, i vår pågående streben etter å behandle psykiske lidelser. Filmen kan danne grunnlag for en etterlengtet debatt om det økende problemet med overmedisinering.” 

Panelsamtale

(se opptaket av panelsamtalen her)

Møteleder: Bigit Valla

Birgit er initiativtaker til og sjefsredaktør for Mad in Norway. Hun er utdannet psykolog, og er spesialist i klinisk psykologi. Hun har lang erfaring med å holde foredrag og å undervise om hvordan man kan jobbe systematisk med tilbakemeldinger for å utvikle tjenester og terapeuter. Frem til september 2019 ledet hun Stangehjelpa i Stange kommune. Birgit har skrevet artikler, kronikker og avisinnlegg. Hun er forfatter av boken Videre – Hvordan psykiske helsetjenester kan bli bedre.

Paneldeltakere:

Merete Nesset

Merete er psykoseerfarer, og har vært aktivist i psykisk helsefeltet i mer enn to tiår, de senere årene tilknyttet WSO. Hun ble tildelt Ytringsfrihetsprisen for 2018 for sitt frittalende engasjement. Merete er forfatter og filmskaper, har videreutdanning i åpen dialog og nettverksmøteledelse, og er opphavskvinnen bak begrepet psykosehvisking. Merete underviser i dialogisk praksis og menneskemøtekompetanse, og er opptatt av at mennesker med psykoseproblematikk skal møtes med ubetinget varme, respekt og genuin interesse for psykosens innhold og uttrykk.


Magnus Hald

Magnus Hald er overlege ved Medikamentfritt behandlingstilbud, Psykisk helse- og rusklinikken, Universitetssykehuset Nord-Norge. Han har lenge vært interessert i utviklingen av et nettverksorientert perspektiv for psykisk helse, basert på ideer fra sitt arbeid med reflekterende prosesser. Han har vært med på å bygge opp det medikamentfrie tilbudet ved UNN, som åpnet i januar 2017.

Mette Ellingsdalen

Mette Ellingsdalen er leder i brukerorganisasjonen WSO – We Shall Overcome. Hun har i sitt arbeid hovedfokus på overgrep og krenkelser i psykiatrien, og behovet for grunnleggende endringer i maktforhold både i lovverk og i tjenestetilbud. Hun har jobbet med menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt, og var en av initiativtakerne til arbeidet for medisinfrie tilbud. I 2006 vant hun “Prisen til fremme av ytringsfrihet innen psykisk helsevern» for å ha satt kritisk søkelys på elektrosjokk.

Didrik Heggdal

Didrik Heggdal er psykologspesialist, og jobber ved BET-seksjonen ved Vestre Viken HF. BET står for Basal eksponeringsterapi, en tilnærming som Didrik og hans kollegaer har utviklet gjennom de siste 20 årene. BET bryter med den medisinske tilnærmingen til psykiske problemer. Det er en humanistisk og opplevelsesorientert tilnærming som hjelper mange av dem som er oppgitt etter mange års behandling i psykisk helsevern. I 2017 fikk han Psykologprisen for sitt arbeid med BET, og i 2020 ga han ut boken Inn i katastrofelandskapet, om erfaringer fra BET, skrevet sammen med Jan Hammar og Kristoffer Ludvigsen.

Tid og sted

Torsdag den 20. mai kl. 18.00. Filmen er 76 minutter lang, og panelsamtalen direkte etter filmvisningen varer ca 1 time. Visningen er digital, og vil foregå via Zoom.us.

Påmelding

Påmelding til visning gjøres her. Man kan velge billettpris selv. Det er også mulig å få gratisbillett om man har dårlig råd.

For eventuelle praktiske/tekniske spørsmål omkring visningen kontakt medicatingnormal@gmail.com (engelsk)

Mer informasjon om filmen

Vi anbefaler at du tar en titt på nettsiden til filmen. Her finner du mange gode ressurser: https://medicatingnormal.com

FAP (Forening for Alternativ til Psykofarmaka) gjorde i forkant av den svenske visningen av filmen flere intervjuer med deltakere i filmen. Disse deler vi med tillatelse:

Samtale med regissøren av filmen Lynn Cunningham

Samtale med Dr. Mary Vieten

Samtale med Robert Whitaker

Samtale med Prof. David Cohen

Samtale med Angela Peacock