Hinsides pilleparadigmet: Å gjenreise menneskeligheten i psykisk helsetjenester
"Det som skjer i hjernen vår, gjenspeiler omgivelsene, relasjonene og livserfaringene våre", skriver Letephia Hiler i denne viktige teksten. Hun tar et oppgjør med biologisk reduksjonisme og argumenterer for en psykisk helsetjeneste som forstår betydningen av menneskelig kontekst.
Livet er skapt for å kunne forlates
Filosof Farhan Shah forteller om selvdød som uttrykk for en radikal frihet, og ikke grunnet i en «psykisk sykdom»: - Kanskje er det nettopp å bære denne innsikten at vi kan leve mer helhjertet, tettere på livets nerve, fri fra illusjoner om garantier og skråsikkerheter, skriver han.
Tvang i psykiatrien – hvorfor tvang aldri kan fremme heling
- Norge må snu utviklingen og satse på alternativer som bygger på tillit og tverrfaglig innsikt. Det er ikke bare et faglig ansvar – det er en etisk plikt. Familieterapeut Luuk Westerhof begrunner hvorfor dialog og relasjon er viktige ingredienser i en helingsprosess.
ECT er omstridt
- De tre psykiaterne er selvfølgelig vel vitende om at ECT både er omstridt, inngripende og har dårlig dokumentert effekt. Overlege Magnus Hald korrigerer kolleger som ikke følger anbefalinger gitt i nasjonale retningslinjer.
Traumer kan ikke leges av piller
- Mange beskriver at de ikke blir friske av psykiatriske medikamenter, bare mindre følende. Familieterapeut Luuk Westerhof mener vi får en hel generasjon til å lære å overleve i nummenhet, i stedet for å få hjelp til å forstå og helbrede det som gjør vondt.