I dag snakker jeg med Sami Timimi. Sami er en britisk psykiater som har jobbet spesielt innenfor barn- og ungefeltet, og som har utfordret mange oppleste sannheter. Jeg møtte Sami første gang da han var på besøk i Stangehjelpa våren 2019 for å se hvordan vi jobbet der. Senere har jeg hatt kontakt med ham gjennom The International Institute for Psychiatric Drug Withdrawal (IIPDW), som ser spesifikt på nedtrapping av medikamenter, men som også er opptatt av å endre narrativet innenfor psykisk helsefeltet.

Sami har skrevet flere bøker, bokkapitler og artikler fra et psykiatrikritisk perspektiv. Den siste boken hans Insane Medicine ligger tilgjengelig på Mad in America sine hjemmesider. Den kan også kjøpes i pocketform, hvis du er slik som meg og liker å lese fra papir.

I dag skal vi snakke om det Sami omtaler som «scientisme». Sami forklarer begrepet som at man følger det som angivelig ser ut som vitenskap på samme måte som man følger en trosretning eller religion. Han forklarer hvorfor dette er tilfellet innen psykiatri, og hvorfor psykiatrifeltet likner mer på scientism enn faktisk vitenskap.

Har du lurt på hva ADHD og autisme egentlig er? Sami gir en grundig redegjørelse for dette i boken sin. I samtalen med ham skal vi se at disse diagnosene ikke har støtte i forskning, men heller er konstruksjoner som vi har valgt å tro på. Dette til tross for at den faktiske vitenskapen sier noe annet. Det ligner altså mer på en trosretning (scientism). Boken hans Insane medicine er et skikkelig oppgjør med en psykisk helseindustri som mangler støtte i vitenskapen, og som gir veldig dårlige resultater. Dere får en smakebit av dette i podcasten, og jeg anbefaler også alle å lese boken for en grundig gjennomgang.

Dette var den siste samtalen før sommeren. Jeg håper du har fått mye å tenke på. Samis budskap er virkelig mye å ta innover seg, og jeg forstår at man må bruke tid på det.

Vi sees igjen til høsten med nye og spennende gjester i podcasten Birgit inviterer. Til da, ha en riktig god sommer!

Insane Medicine: How the Mental Health Industry Creates Damaging Treatment Traps and How You Can Escape Them:
https://www.madinamerica.com/insane-medicine/

Hør også podcastepisoden med Forandringsfabrikken og les deres artikkel Nyttig psykisk helsehjelp til barn og unge. Samis budskap støtter fullt ut til slik de ønsker at tjenestene skal utvikles.