@

Til deg som jobber med barn og unge. Og forresten, voksne også. Denne samtalen må du få med deg! Sjelden har det blitt sagt så mye klokt om hva barn og unge (og mennesker generelt) har behov for når de har det vanskelig. I dag har jeg en helt nydelig samtale med Vanessa proff og Marit Sanner fra Forandringsfabrikken, og det er bare å glede seg.

Forandringsfabrikken er en stiftelse og et kunnskapssenter som har som mål å bidra til mer nyttige tjenester for barn og unge. Forandringsfabrikken gjør undersøkelser der de snakker med barn og unge om deres erfaringer med systemene. De oppsummerte svarene presenteres av unge til myndigheter, fagfolk og utdanninger. Siden 2013 har Forandringsfabrikken snakket med mer enn 1700 barn og unge om deres erfaringer med psykisk helsehjelp. Noen av ungdommene bidrar inn i Forandringsfabrikken som proff. En proff har selv erfaring fra systemet, og er med på å dele den oppsummerte kunnskapen fra barn og unge.

I dagens episode snakker vi om trygghet, om hvordan barn og unge ønsker å bli møtt (med trygghet, varme og åpen undring), om hva de ikke ønsker (diagnoser, kartlegginger og masse styr) og hvordan systemene må endres. Vi snakker også om hva som er viktig for at unge skal få det bedre. Vanessa setter ord på dette på en måte som ingen fagperson får til, og bare det er tankevekkende i seg selv. Vi må lytte!

Jeg anbefaler på det sterkeste å lese:

Boka: Psykisk helsevern – fra oss som kjenner det

Rapporten: Vi skulle få det bedre – medisinering av barn hos BUP og fastlege.

Disse burde være obligatorisk for alle som jobber med barn og unge.