Foto: Rita Hoel

Vi har nå kommet til den aller siste episode av Birgit inviterer Husdoktoren. Det har vært en reise i helse, og vi håper du har hatt nytte av episodene. Dagens episode er virkelig gjøre-episoden. Når man har kunnskap, gjelder det å omsette den i praksis, og det er ikke alltid så lett. Det er heller ikke en prosess som vi egentlig blir ferdige med. Min mor pleide å si at livet er en vandring, og det er selve vandringen som er målet. Da må vandringen være god. Å jobbe med endring er strevsomt, og ikke noe vi behøver å gjøre hele tiden. Det kan gå i bølger, og er avhengig av hva som er behovet til enhver tid. Hvis vi opplever å ikke ha det bra, så kan behovet for endring oppstå, mens i andre perioder så har vi det fint slik vi har det. Selv har jeg jobbet med vaner i mange år, også for å utfordre meg selv og få egen erfaring på hva som kreves for å få til endringer. Det har vært en reise, og jeg lærer stadig noe nytt.

Selv om dette er den siste episoden, betyr ikke det at man er i mål. Det er nå det begynner. Episodene kan høres om igjen, og du kan velge å jobbe med noen av temaene til ulike tider. Ikke gap over for mye på en gang. Men jeg kan love deg at når du knekker koden på vaneendring, så blir det lettere og lettere. Fordi prosessen er den samme. Lykke til!

Referanser slik de oppstår i episoden:

Chatterjee, Rangan (2022) Happy mind, happy life

Kahneman, Daniel (2013) Tenke fort og langsomt

Covey, Stephen (1989) The 7 habits of highly effective people

Podkast: Birgit inviterer #30 Henric Johansson / De 7 gode vaner – Hva er de og hvorfor er de så relevante for oss alle

Duhigg, Charles (2013) Power of habit

Valla, Birgit (red.) (2022) Hjelp som hjelper – Psykisk helsetjeneste med lav terskel

Clear, James (2020) Mikrovaner

James Clear på Rangan Chatterjees podcast Live better, Feel more

Fogg, BJ (2020) Tiny habits

B.J. Fogg på Rangan Chatterjees podkast Live better, Feel more

Podkast: Birgit inviterer #23 Raymond Tollefsen / Veien ut av avhengighet – slik ble jeg rusfri

Fredrickson, Barbara (2013) LOVE 2.0 (Loving kindness meditation)

Cameron, Julia (2020) The Artist’s way

Dweck, Carol (2017) Mindset

Forrige artikkelUtdanning i Kjærlighet som medisin starter 10. mars
Neste artikkelHvor ble jeg av
Birgit er initiativtaker til Mad in Norway. Hun er utdannet psykolog, og er spesialist i klinisk psykologi. Hun har lang erfaring med å holde foredrag og undervisning innen psykisk helsefeltet om hvordan man kan jobbe systematisk med tilbakemeldinger for å utvikle tjenester og terapeuter. Frem til september 2019 ledet hun Stangehjelpa i Stange kommune. Hun har skrevet artikler, kronikker og avisinnlegg. Hun er forfatter av bøkene Videre og Hjelp som hjelper