Foto: Rita Hoel

Vitaminer og mineraler er noen av stoffene vi mennesker trenger for å leve, ja, de er faktisk livsviktige for oss. Derfor kan det være en god ide å vite litt om hva de gjør, og hvorfor de er så viktige. Men det er ikke noe lite tema. Etter hvert som samtalen skred frem, gikk det opp for meg hvor komplisert det er å forstå hvordan kroppen fungerer, og at alt virker inn på alt. Heldigvis er det ikke nødvendig for oss vanlige folk å forstå alt dette, men en viss kunnskap kan være fint å ha for å ta gode valg for oss selv.

Mange av referansene er de samme som for kostholdepisoden. Ellers anbefaler Andreas å gjøre egne søk på forskningsbasen PubMed, der man kan søke på artikler. Men det er ikke så enkelt å finne frem der for oss lekfolk, så igjen vil jeg appellere til sunn fornuft, på hva som er naturlig for oss mennesker, og huske at det er det vi må ta utgangspunkt i. Litt mer kunnskap får dere imidlertid i dagens episode. Hvis du skulle ha spørsmål, send gjerne en epost til birgit@birgitvalla.no.

Referanser
Rangan Chatterjee (2020): Feel great, lose weight. London: Penguin Books Ltd
Marit Kolby (2022): Hva og når skal vi spise? Oslo: Frisk
Simen Sætre og Kjetil Østli (2021). Den nye fisken – om temmingen av laksen og alt det forunderlige som fulgte. Oslo: Spartacus
Podkasten Feel better, live more ved dr. Rangan Chatterjee: Tim Spector: The Latest Science on Gut Health (and How To Find The Right Diet For You)
Artikler om vitamin D på Harvest Magazine:
https://www.harvestmagazine.no/artikkel/er-solkrem-den-nye-margarinen
https://www.harvestmagazine.no/artikkel/vitamin-d-er-en-av-noklene-mot-koronasykdom