I dag har jeg den glede å snakke med filosof Sebastian Rehnman. Sebastian er professor i filosofi, filosofisk praktiker og eksistensiell veileder. Han har mye å lære oss om å ha gode samtaler.

Filosofiske praktikere er filosofer som har spesialisert seg på å samtale med ikke-filosofer, altså oss folk flest. Gjennom dialog ønsker de å støtte den andre til å forstå seg selv, og fordype sin forståelse av et godt liv. I dagens samtale skal Sebastian fortelle hvordan en slik samtale kan foregå.

Å løse utfordringer gjennom samtaler er naturlig for oss mennesker, og noe man har vært opptatt av siden antikkens dager. Å hjelpe folk med problemer som et medisinsk anliggende, er slik sett noe ganske nytt og en grov forenkling av livet, som har vært lite fruktbar. Sebastian sier at vi må utvide helsebegrepet til å gjelde hele livet, og dermed slippe til et mangfold av profesjoner og måter å møte mennesker på.

Han legger vekt på at for å ha slike samtaler må man være sensitiv, og ha mot til å ta imot den andre og dens fortelling. Det krever trening i samtalekunsten, altså dialogen. Man samtaler ikke ut fra en teknikk eller metode, eller kartlegger hva som er galt med den andre. I stedet vil en filosofisk praktiker tilstrebe likeverd i samtalen, der man forsøker å hjelpe folk til å komme frem til sine egne svar.

Jeg håper denne samtalen kan være til inspirasjon slik at vi alle kan bli bedre samtalepartnere, enten det er som profesjonelle eller som gode venner.

Ta kontakt med Sebastian om du ønsker en samtale eller informasjon om kurs:
E-post sebastian.rehnman@uis.no
Sebastians hjemmeside https://www.dialogikos.com

Se også:
Norsk selskap for filosofisk praksis https://www.nsfp.no

Forrige artikkelVi må snakke sant om menneskelivet
Neste artikkelSerotonin-hypotesen for fall
Birgit er initiativtaker til Mad in Norway. Hun er utdannet psykolog, og er spesialist i klinisk psykologi. Hun har lang erfaring med å holde foredrag og undervisning innen psykisk helsefeltet om hvordan man kan jobbe systematisk med tilbakemeldinger for å utvikle tjenester og terapeuter. Frem til september 2019 ledet hun Stangehjelpa i Stange kommune. Hun har skrevet artikler, kronikker og avisinnlegg. Hun er forfatter av bøkene Videre og Hjelp som hjelper