I går hadde Mad in Norway visning av filmen Medicating Normal, og idag har jeg den prisbelønnede regissøren av filmen, Lynn Cunningham, som gjest hos meg. Lynn har produsert og regissert filmer og TV-programmer i mange år. For 20 år siden ble hun vitne til at en av hennes familiemedlemmer i løpet av noen få år gikk fra å være en velfungerende student til å bli diagnostisert med en alvorlig psykisk lidelse. Familien sørget for hjelp av høy psykiatrisk standard, og trodde at medisinering og terapi ville hjelpe henne. Det gjorde den imidlertid ikke; utfallet ble langt dårligere, og ti år senere endte hun opp som sterkt medisinert og uføretrygdet. Lynn startet på det tidspunktet en søken etter svar på hvordan det kunne ha gått så galt, noe som resulterte i filmen Medicating Normal. Sammen med sitt team har hun brukt fem år på å grave i en kompleks verden av psykisk helse, en verden de ikke ante fantes. Lynns ønske om å hjelpe et familiemedlem utviklet seg til å fortelle oss alle en historie som ellers ties.

I dagens episode skal dere få høre Lynns historie og hva hun fant ut under produksjonen av filmen. Vi kommer til å dekke temaer som normalitet, myten om kjemiske ubalanser, vanskene med nedtrapping, legemiddelfirmaenes påvirkning og veien fremover.
Samtalen foregår på engelsk.

Besøk gjerne hjemmesiden til filmen for å lære mer: https://medicatingnormal.com/

Mad in Norway hadde visning av filmen 20 mai med påfølgende debatt. Debatten kan sees i opptak på Medicating Normal sin Youtube kanal og vil være klar om ca en uke.

For å se selve filmen må man registrere seg for noen av visningene som ligger på Medicating Normal sin hjemmeside https://medicatingnormal.com/watch/

Andre filmer som omhandler medikamentbruk og psykisk helse anbefales:
Dødsårsak:Ukjent av Anniken Hoel. Se filmen og hør på podcastepisoden med Anniken hos Birgit inviterer

Lykkepillen – En dokumentar om Silje Marie Strandberg som i 10 år ble behandlet for alvorlige psykiske lidelser, med omfattende medisinering, tvang og elektrosjokk.

Dokumentaren The biggest crime of the century som nå ligger på HBO er også verdt å se. Filmen handler om opioideskandalen i USA, og hvem som bidro til den.