Fotograf Pål Hodne - Studio Hodne

Hei og velkommen tilbake til podkasten Birgit inviterer. Nå er det lenge siden jeg har lagt ut en episode, men i løpet av høsten skal dere få høre flere samtaler med meg og mine gjester.

Først ut er Jan-Magne Tordenhjerte Sørensen. I tradisjon tro var jeg på Amaliedagene på Litteraturhuset i Oslo og spilte inn en episode på scenen som del av arrangementet. I år utforsket vi det fenomenet som medisinen kaller psykoser, og da kunne jeg ikke tenke meg en bedre person å snakke med enn Jan-Magne.

Jan-Magne er tømrer, ingeniør, foredragsholder og driver eget foretak. På grunn av store utfordringer i livet og flere «psykoseepisoder» har han jobbet mye med seg selv og egen bedringsprosess. Han har også opplevd de negative konsekvensene ved tvangspsykiatri og medisinering. Disse opplevelsene gjorde at han interesserte seg i psykisk helsefeltet som helhet og stiftet brukerorganisasjonen Hvite Ørn. Jan-Magne har vært styreleder der siden 2008 og har hele tiden vært opptatt av at vi må ta hensyn til hele mennesket – også det sjelelige. Jan-Magne har sammen med de andre brukerorganisasjonene vært en pådriver for å opprette medikamentfrie tilbud i Norge.

For å forstå fenomenet psykose, så må vi snakke med noen som har opplevd det. Jan-Magne skriver på sin hjemmeside: Teori gjør at man vet og erfaring gjør at vi forstår. Han har selv både opplevd psykose, og har erfaring med å jobbe seg gjennom det. Som Jan Magne sier selv, «I snart 30 år har jeg lagt et puslespill om tilstanden psykose. Jeg vil forsøke å vise disse puslebitene og legge dem der de hører hjemme.» Lytt og lær!

Les Jan Magne på Dagens medisin: Nei, vi trenger ikke å vite mer (2022)

Forrige artikkelVerdenspremiere på filmen Recovery Channel
Neste artikkelSelvdød – fortvilelsens radikale utvei
Birgit er initiativtaker til Mad in Norway. Hun er utdannet psykolog, og er spesialist i klinisk psykologi. Hun har lang erfaring med å holde foredrag og undervisning innen psykisk helsefeltet om hvordan man kan jobbe systematisk med tilbakemeldinger for å utvikle tjenester og terapeuter. Frem til september 2019 ledet hun Stangehjelpa i Stange kommune. Hun har skrevet artikler, kronikker og avisinnlegg. Hun er forfatter av bøkene Videre og Hjelp som hjelper