Home Husdoktoren Birgit inviterer Husdoktoren #3 – Stress / Hvile

Birgit inviterer Husdoktoren #3 – Stress / Hvile

0
Birgit inviterer Husdoktoren #3 – Stress / Hvile
Foto: Rita Hoel

Hei, alle sammen og velkommen tilbake til Birgit inviterer Husdoktoren. Det er mange som har hørt de to første episodene og vi håper dere har hatt nytte av dem. Har dere spørsmål eller tilbakemeldinger, skriv gjerne til meg, birgit@birgitvalla.no.

I dag er temaet noe de fleste kan kjenne oss igjen i: balansen mellom stress og hvile. Stress er noe vi alle opplever og som kan være bra for oss. Men kronisk stress blir helseskadelig. Stress kommer i mange former, med mange årsaker. I dagens episode skal Andreas forklare hva som skjer i kroppen, og hvordan for mye stress over for lang tid påvirker både den fysiske og psykiske helsa. Å finne av-knappen har blitt svært viktig i vår moderne verden, men dessverre noe mange strever med.

I forrige episode snakket vi om hvordan pusten kan hjelpe deg med å skru av. Og det finnes mange måter å gjøre det på. Vi kommer inn på noen, men det viktigste er å finne en form som passer for deg. La deg inspirere av samtalen og prøv deg frem. Kroppen vil fortelle deg når du lykkes.

Vi referer flere ganger til Anna Luise Kirkengen og hennes bok Hvordan krenkede barn blir syke voksne. Den viser helsefølgene av belastende erfaringer gjennom livet og hvordan stress i form av krenkelser og traumer kan få livsvarige konsekvenser.
Audun Myskjas bok Kunsten å finne ro gir god innsikt i hva man kan gjøre selv for å finne den roen kroppen trenger. Den britiske legen Rangan Chatterjee har også skrevet godt om stress i boken The stress solution.

Previous article Misvisende folkeopplysning om «psykisk sykdom»?
Next article Verdensdagen for psykisk helse. Om å løfte blikket.
Birgit er initiativtaker til Mad in Norway. Hun er utdannet psykolog, og er spesialist i klinisk psykologi. Hun har lang erfaring med å holde foredrag og undervisning innen psykisk helsefeltet om hvordan man kan jobbe systematisk med tilbakemeldinger for å utvikle tjenester og terapeuter. Frem til september 2019 ledet hun Stangehjelpa i Stange kommune. Hun har skrevet artikler, kronikker og avisinnlegg. Hun er forfatter av bøkene Videre og Hjelp som hjelper