Foto: Rita Hoel

Velkommen tilbake til den andre episoden av Birgit inviterer Husdoktoren. Etter at vi i forrige episode snakket om helhet og litt mer overordna temaer, går vi nå løs på det første området som har stor betydning for helsa vår: pusten. Pusten er med oss overalt, men det er ikke helt likegyldig hvordan vi puster. I dagens episode skal vi gå grundig inn på hva som skjer når vi puster, og hvordan pustemønsteret påvirker helsa. Det blir mye snakk om oksygen, CO2, og andre kjemiske prosesser, men bare heng med. Selv har jeg brukt tid på å forstå, og det har absolutt vært verdt det.

Nesepust versus munnpust, tett nese, teiping om natta, sakte pust, og dyp pust – alt blir godt forklart. Du kommer garantert til å ha et nytt syn på pusting etter å ha hørt denne episoden. Og husk, det er du selv som bestemmer hva du ønsker å prøve av det vi foreslår. Alt er helt ufarlig, og enhver kan prøve seg frem og kjenne hva som blir riktig for seg.

God pust!

Bøker:
James Nestor: Breath – The new science of a lost art
Patrick McKeown: The Breathing Cure (McKeown har også mange andre fine bøker om ulike tema innen pust)
Audun Myskja: Pust

Podkastepisoder om pust hos Dr. Rangan Chatterjee – Feel better, Live more
https://drchatterjee.com/how-to-transform-your-health-through-your-breath-with-james-nestor/
https://drchatterjee.com/how-breathing-through-your-nose-will-change-your-life-with-patrick-mckeown/

Hvordan åpne tett nese på Youtube / Buteyko Clinic International
https://www.youtube.com/watch?v=tgmKIwUqhkg