Foto: Rita Hoel

Velkommen til en helt ny podkastserie som jeg i dag lanserer sammen med min mann, allmennlege Andreas Heck. Både Andreas og jeg har alltid vært opptatt av å se helheten hos de menneskene vi møter, men etter at vi ble sammen for noen år siden oppdaget vi at vi hadde mye å lære hverandre, og at sammen kom vi mye lengre enn før. Andreas har lært meg utrolig mye om hva vi mennesker trenger for å ha en god helse, og sammen har vi utforsket stadig ny kunnskap og prøvd den ut på oss selv.

Nå er tiden inne for å dele denne kunnskapen med dere lyttere. Gjennom ti episoder skal vi ta for oss de viktigste temaene for hva som gir god helse, god livskvalitet, ja i det hele tatt et godt liv. Vi er ikke opptatt av å fortelle folk hva de skal gjøre, men heller bidra med kunnskap så folk kan ta sine egne valg. Det finnes ikke en løsning som passer for alle, vi må kjenne etter selv hva som blir riktig for oss.

Første episode tar for seg helheten. Dagens samfunn er fullt av kjappe løsninger som skal virke på avgrensede problemer eller symptomer. Jakten på hva som kan gir effekt synes ustoppelig, og forskningen innen et slikt tankesett har heller ingen ende. Men hva om vi i mye større grad ser på helheten som utgjør oss mennesker, kropp, hode og sjel, og hvilke grunnleggende behov vi har for å kunne leve gode liv, både fysisk, psykisk og åndelig. Da handler det ikke lenger om at noe skal fikses, dempes eller tas bort – derimot om hvordan vi kan legge til rette for at kropp og sinn kan vokse og trives, også der sykdom allerede har oppstått. For dette finnes det ikke lineære, enkle løsninger. Vi må se sammenhenger og hvordan alle delene virker sammen i et hele. Dette er tema for den aller første episoden av Birgit inviterer Husdoktoren.

En av inspirasjonskildene til episoden og podkastserien forøvrig, er den britiske legen Dr. Rangan Chatterjee. Han har gitt ut flere bøker, bl.a. Helseplanen, som er oversatt til norsk. Han har podkasten Feel better, live more, som er den helsepodkasten i Europa med flest lyttere. Vil du dypdykke i temaene Andreas og jeg snakker om, er Chatterjees podkast noe for deg.

Forrige artikkelBakenfor en spiseforstyrrelse
Neste artikkelEt skarpt blikk på det å være ungdom i vår tid
Birgit er initiativtaker til Mad in Norway. Hun er utdannet psykolog, og er spesialist i klinisk psykologi. Hun har lang erfaring med å holde foredrag og undervisning innen psykisk helsefeltet om hvordan man kan jobbe systematisk med tilbakemeldinger for å utvikle tjenester og terapeuter. Frem til september 2019 ledet hun Stangehjelpa i Stange kommune. Hun har skrevet artikler, kronikker og avisinnlegg. Hun er forfatter av bøkene Videre og Hjelp som hjelper