Tittel: Psykiske utfordringer – og overlatt til deg selv! Må det være sånn?

Sted: Litteraturhuset i Oslo

Tid: 22. november kl. 18.00-20.30

Arrangementet er gratis – ingen påmelding

Teksten er delt fra Facebookarrangementet

Lenke til Litteraturhusets annonse

Forsker Mai Camilla Munkejord har nylig gitt ut boken «La masken falle – en personlig fortelling om å gi slipp på barndomstraumer». Vi møter Mai Camilla og psykodramaterapeut Helene Bakke i en samtale om å våge å være sårbar og be om den hjelpen man trenger.

Musiker Stian Carstensen tar deg med på en selvironisk, til tider humoristisk men likevel dyp og alvorlig reise gjennom sin psykosehistorie og møte med psykiatrien. Ifølge Stian ble han sykere av psykiatrien og reddet av sigøynermusikk. Stian vil både glede og berøre, gjennom sin muntlige og musikalske formidling.

Politikere og andre fagpersoner er invitert for å delta i dialog og workshop, hvor du også får muligheter til å komme med spørsmål og innspill. Forslagene vil bli overlevert til helseminister Ingvild Kjerkol i etterkant av seminaret.

Mai Camilla Munkejord ble syk av stress og depresjon som følge av prestasjonsjag. Da hun ble utbrent for litt over to år siden, valgte hun å si opp sin professorstilling for å ha tid og rom til å bearbeide eget grums. Nå har hun skrevet en svært personlig bok som utfordrer vår forståelse av hva barndomstraumer er.

Gjennom å analysere egne erfaringer viser hun sammenhenger mellom fortid og nåtid, og mellom psykiske og fysiske aspekter av vår helse som bor i oss, på et ubevisst plan. Ikke minst viser Munkejord i boken at traumer ikke trenger å være forårsaket av de store hendelsene, men tvert imot kan skyldes mindre svik som mange av oss har en tendens til å bagatellisere. Boken er sjangeroverskridende og kan leses som et vitnesbyrd, som en personlig fagbok eller som en impuls som inviterer leseren til å reise innover – i seg selv.

Tatiana Wara, førsteamanuensis i pedagogikk, UiT: «Dette er en modig og usminket analyse av barndomsminner i form av undertrykte følelser, og inneholder mange forslag til hvordan gå frem for å bearbeide disse. «La masken falle» er full av driv, poesi, sårbarhet og kjærlighet som beveger leseren fra begynnelse til slutt.»

Stian Carstensen er multiinstrumentalisten og komponisten som klarer å bruke selvironi om sin egen psykiske helsehistorie. Han er omtalt som musikalsk geni og får rosende omtale av sitt siste album, som han ifølge NRK skrev etter at han rømte fra sykehuset.

Tor Hammerø, Nettavisen: «Stian Carstensen er en genierklært musiker og blant annet kjent som ledestjernen for det kritikerroste bandet Farmers Market. Han er mottaker av en rekke priser og har samarbeidet med mange renommerte artister om en rekke prosjekter».