De er støttet av den farmasøytiske industrien, og opprettholder sin makt via to myter: At folk som opplever psykiske problemer og får «psykiatriske diagnoser» er farlige, og at troen på en biomedisinsk behandling er medisinsk nødvendig i de fleste tilfeller.

«Disse mytene, og praksisen med tvang som fortsatt er utbredt i psykiske helsesystemer i dag, fører til stigma og diskriminering» understreket Pūras, som etterlyser et paradigmeskifte, for å sikre forpliktelse og oppfylling av FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

«Det er nå ytterst viktig å finne årsakene til fiaskoen og risse opp veien videre, og oppnå enighet om den beste måten å gjøre dette på. Nye måter å tenke på må gjennomsyre offentlige sektor, og psykisk helse må integreres inn i den helhetlige offentlige politikken. Vi trenger uredde handlinger fra de med makt, særlig de innenfor den psykiatriske profesjonen og lederskapet deres. Det at legen skal bestemme hva som er best for individet som søker hjelp, må vike plass for deltakende, psykososial omsorg og støtte i samfunnet. Kostnadseffektive og inkluderende alternativer som har vellykkede resultater eksisterer og blir brukt ulike steder i verden i dag – de må bare anvendes i større målestokk og vedlikeholdes.»

Pūras understreket at psykososial lidelse alltid vil være del av det å være menneske i livskrise.

Spesialrapportøren til FN er uavhengig ekspert, utnevnt av FNs Menneskerettighetsråd for å hjelpe medlemsstatene og andre, til å fremme og beskytte retten til den høyeste oppnåelige standard på helse (retten til helse). Dainius Pūras (Litauen) er lege, professor, og leder for Senter for barnepsykiatri og sosial pediatri ved Vilnius Universitetet, og har betydelig ekspertise innenfor psykisk helse, barnehelse og folkehelsepolitikk. Han underviser på det medisinske fakultet, Institutt for internasjonale forbindelser og statsvitenskap, og det filosofiske fakultet, ved Vilnius Universitetet i Litauen.

Spesialrapportørene er en del av det som er kjent som spesialprosedyrene til Menneskerettighetsrådet. Spesialprosedyrene, brorparten av de uavhengige ekspertene i FNs menneskerettighetssystem, er det generelle navnet på rådets uavhengige organ som sjekker fakta og overvåker systemer som retter seg mot enten et spesifikt lands situasjon eller tematiske områder i alle deler av verden. Spesialprosedyrenes eksperter jobber på frivillig basis; de er ikke en del av FN-staben og mottar ikke lønn for arbeidet. De er uavhengig av alle regjeringer eller organisasjoner, og arbeider som enkeltpersoner.

For ytterligere informasjon eller henvendelser fra media, vennligst kontakt Dolores Infante-Cañibano (+41 22 917 9768 / dinfante@ohchr.org)
For media undersøkelser knytta til andre av FN’s uavhengige eksperter: Xabier Celaya, OHCHR Media Unit (+ 41 22 917 9383 / xcelaya@ohchr.org)
Bekymra for verda vi lever i? Stå da opp for noens rettigheter i dag. #Standup4humanrights og gå inn på nettstedet http://www.standup4humanrights.org

(Denne artikkelen sto på trykk første gang, i WSO Søkelyset nr. 40 – Juni 2018; s. 8-9)