Forskere mener vi må gi slipp på forestillingen om at ADHD er en medfødt medisinsk lidelse som kan repareres med legemidler. Peker i stedet på miljøets betydning.
Saken ble først publisert i nettmagasinet Mad in America den 13. april, og er oversatt til Norsk av Mad in Norway-redaksjonen.
Fra NY Times-artikkelen: «Fra 2012 til 2022 økte det totale antallet resepter på sentralstimulerende midler for behandling av ADHD i USA med 58 prosent. Selv om foreskrivingsraten er høyest blant gutter i alderen 10 til 14 år, er det voksne som i dag står for den virkelige markedsveksten for sentralstimulerende medikamenter. I 2012 fikk amerikanere i 30-årene utstedt fem millioner resepter på sentralstimulerende midler for å behandle ADHD – et tiår senere hadde dette tallet mer enn tredoblet seg, med en økning til 18 millioner.
Det stadig voksende berget av piller hviler på visse antagelser: At ADHD er en medisinsk lidelse som krever en medisinsk løsning; at den er forårsaket av medfødte mangler i barns hjerner; og at medisinene vi gir dem reparerer disse manglene.
Forskere som studerer ADHD utfordrer nå hver enkelt av disse antagelsene – og avdekker ny evidens for den rollen barns miljø spiller i utviklingen av symptomene. De stiller ikke spørsmål ved de svært reelle problemene som får familier til å oppsøke behandling for ADHD, men mange mener at vår nåværende tilnærming ikke er tilstrekkelig – og at vi kan gjøre det bedre.
Men først, sier de, må vi revurdere mange av våre gamle forestillinger om lidelsen og begynne å se på ADHD med nye øyne.»
Lenke til artikkelen i New York Times Magazine