BESKRIVER BIVIRKNINGER: - Det ga en indre uro "out of this world". Jeg kunne ikke være noen steder, og jeg kunne ikke holde noe ut, forteller Anders Klahn (bildet). Foto: Kasper Løjtved/Byrd

Den danske legen Anders Klahn er redd livet aldri blir det samme etter å ha brukt psykofarmaka i 20 dager mot stress og depresjon. Nå vil han ha et helsevesen som legger bort medikamentene og heller tilbyr virkningsfull terapeutisk behandling.

I et intervju med danske PsykiatriAvisen forteller ortopedkirurgen Anders Klahn hvordan foreskrivning av antidepressiv medisin ledet han inn i en runddans med nye plager og bruk av flere medikamenter. Aller helst vil han glemme det han har vært utsatt for. Når han likevel deler sin historie, er det fordi han mener det er viktig at de alvorlige bivirkningene med psykofarmaka blir gjort bedre kjent.

Innledningen i Klahns historiefortelling er antakelig noe mange her i Norge kan kjenne seg igjen i. Han beskriver en travel hverdag med forventninger og press i både familie- og arbeidsliv. Dette pågikk over lang tid, og en dag sa kroppen hans stopp.

Han fikk ikke lenger livet til å henge sammen, og ble først sykemeldt med stress. Men da krisen forverret seg med skilsmisse i 2018, endte han opp med å takke ja til tilbudet om å prøve antidepressiv medisin.

Det skulle bli starten på en smertefull reise i psykiatrien som ikke ser ut til å ta slutt.

Bivirkninger verre enn plagene

I første omgang fikk Anders Klahn preparatet Sertralin, og bivirkningene lot ikke vente på seg. Slik beskriver han plagene:

– Jeg kunne ikke være noen steder, og hadde en ekstrem indre uro. Men det ble ikke tatt alvorlig. Det var første gang jeg ble møtt med mistro.

Istedenfor å slutte med medisinene, fikk han foreskrevet escitalopram og benzodiazepin som psykiateren mente skulle virke mot bivirkningene. Men Anders opplevde raskt flere bivirkninger.

– Jeg fikk en voldsom indre uro og symptomer som minner om en kraftig influensa. Utover det, en rekke andre bivirkninger som svimmelhet, muskeltrekninger, munntørrhet, angst, søvnbesvær og hjertebank.

Anders forteller at legen hans var uforstående til disse bivirkningene, og tenkte at dosene ikke var høye nok. Men symptomene ble verre og verre i takt med at dosene økte.

Etter å ha brukt medikamentene i tre uker bestemmer Anders seg for å slutte. – Medisinene hadde ikke hjulpet mot noe som helst. Bivirkningene var jo verre enn lidelsen de ble gitt for, forteller han.

I ettertid har Anders, som selv er lege, reagert på hvordan man kan fortsette en behandling som beviselig ikke virker. – Da stopper man og gjør nye vurderinger, forteller han.

Siste dosen den verste

Etter 20 dager på medisiner så Anders fram til å leve et liv uten de heftige bivirkningene. Det han ikke visste da, var at plagene han hadde i vente etter nye 20 dager med nedtrapping skulle bli enda verre. Etter den siste lille dosen slo abstinensene ut for fullt.

– Det var som at helvete brøt løs. Jeg hadde en ubeskrivelig voldsom indre uro, som noen betegner akathisi. Det er ikke en naturlig angst. Det er 10 ganger verre. Det er «Out of this world». Jeg kunne ikke være noen steder, og jeg kunne ikke holde noe ut.

Jeg fikk også en brennende eller sviende smerte overalt i kroppen. Disse smertene har jeg hatt i varierende intensitet siden, og de er veldig invalidiserende.

Anders tror det er vanskelig for utenforstående å forstå og tro på de symptomene han har opplevd, ikke minst etter at han sluttet med medisinene. Han er uenig med leger som tror dette handler om underliggende sykdommer.

– Jeg har aldri før hatt det sånn som da jeg sluttet med psykofarmaka. Man kan ikke forstå det her hvis ikke man selv har prøvd det. Det er marerittaktig og påvirker hele ens liv. Det er for eksempel dager hvor det eneste jeg har kunnet prestere er å sitte ned i en sofa og være sammen med mine barn i et par timer. Jeg har ikke engang vært i stand til å stå opp.

PsykiatriAvisen viser til både andres erfaringer og forskning som beskriver lignende reaksjoner etter avsluttet bruk av slike legemidler.

Selv om det nå er over fire år siden Anders sluttet med psykofarmaka, har han fortsatt betydelige plager. Han har nedsatt arbeidstid og skånes for belastninger han før var vant til. Slik beskriver han hvordan dagene fortsatt kan fortone seg:

– Jeg har stadig brennende og sviende smerter i huden, som hele tiden skifter lokalisering og intensitet. Jeg har dype smerter i muskulaturen. Innimellom har jeg vanskelig for å konsentrere meg, og blir fort trøtt. Svimmelheten kommer og går. Jeg har konstant munntørrhet og blir nødt til å bruke tyggegummi for ikke å skulle drikke hele tiden.

Det er en lang liste av plager. Innimellom er det såkalte vinduer hvor symptomene avtar, og det blir bedre så jeg kan slappe av. Men jeg vet aldri når det kommer, og jeg har stadig dager hvor jeg er satt helt ut av spill.

Ikke respekt for vitenskapen

Anders bruker sine erfaringer til å tenke høyt om psykiatriens bruk av medisiner. – Det er grotesk at det er faglige fyrtårn som forsvarer den behandling som foregår. Det er ikke respekt for vitenskapen. Den praksis som utøves er også på noen områder i strid med Sundhedsstyrelsens retningslinjer og med god legegjerning, sier han.

Han henviser til at Sundhedsstyrelsen anbefaler at benzodiazepiner maksimalt må brukes i to uker mot angst og fire uker mot kraftig angst. Og forteller at det likevel er tusener av mennesker i Danmark som bruker dem over lengre tid.

Selv tror ikke Anders på myten om at psykiske lidelser som angst og depresjon kan være så komplisert at man er nødt til å bruke medisin. Til Mad in Norway presiserer han:

– Vi lever i et samfunn hvor faglig respekterte psykiatere ofte bruker argumentet om at angst og depresjon kan være så besværlig at medisinsk behandling er nødvendig. Det er det simpelthen ikke vitenskapelig belegg for. Bevisene er så dårlige at det argumentet rett og slett ikke gir mening. Effekten av medisinen er meget beskjeden, og bivirkningene er mange og alvorlige både på kort og på lang sikt.

Han henstiller om å stoppe med å gi psykofarmaka som en automatisk reaksjon til mennesker som søker hjelp for psykiske vanskeligheter. Og mener vi heller bør tilby folk gode og evidensbaserte terapeutiske behandlinger.

Avslutningsvis til PsykiatriAvisen forteller Anders Klahn om hva hans smertefulle erfaring med psykofarmaka har gitt han av ny innsikt i livet, og hva han nå prioriterer.

– I dag vet jeg at nærværet i de tette relasjoner er viktigere enn karriere og å kunne prestere hele tiden.

Les hele artikkelen i PsykiatriAvisen: 20 dage med psykofarmaka gjorde læge syg i flere år

Anders ble også intervjuet av avisen BT: Lægen Anders var på antidepressiv medicin i 20 dage: ‘Jeg har været næsten totalt invalideret i tre år’

Tekst og bilde er gjengitt med tillatelse fra PsykiatriAvisen og BT