Seminaret i morgen: Kan bli smekkfullt hus – kom tidlig eller følg oss digitalt

Det er rekordstor interesse for årets Mad in Norway-seminar. For de som vil komme fysisk anbefaler vi å møte opp i god tid. Men fortvil ikke - årets arrangement vil også strømmes.

Psykiatrisk paradigmekollisjon i Oslo tingrett

- Det er mildt sagt problematisk at man tyr til tvang for å nå fram med en behandling som virker alt annet enn helbredende. Mad in Norway-redaksjonen omtaler rettssaken der Inger-Mari Eidsvik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene.

En engel – av og med Kjellaug

På Mad in Norway-seminaret i 2023 opptrådte artisten Kjellaug med to av sine egne låter. Hun traff tematikken med sangen "Lock you up", som like etter ble "Ukas sang" på Mad in America. Til årets seminar er Kjellaug tilbake. Her får du et gjenhør med sangen "En engel".

Innenfra det nevro-vitenskapelige fagmiljø: Peter Sterling svarer Awais Aftab

Peter Sterling gir her et tilsvar på Awais Aftabs kritikk på et essay om manglende nevrofysiologisk grunnlag for en årsakssammenheng mellom anatomiske eller nevrofysiologiske fenomener og psykiske lidelser.

Kausalitet og mentale forstyrrelser: En gjennomgang av nevrovitenskapen

- All manipulering med menneskehjernen er basert på ville empiriske gjetninger. Peter Sterling oppsummerer hvordan forskningen har mislykkes totalt i å finne årsakssammenheng mellom anatomiske eller nevrofysiologiske fenomener og psykiske lidelser.
MGMH-bevegelsen gjør helomvending og bryter med tradisjonelle

Global bevegelse for psykisk helse forlater nå den biomedisinske modellen

Den globale psykisk helse-bevegelsen (MGMH) ber om at den biomedisinske modellens dominans reduseres og at oppmerksomheten rettes mot psykososiale og kulturelle faktorer. MGMH tar til orde for at mer ressurser overføres til de som jobber i frontlinjen, at vi går bort fra diagnosebasert omsorg, jobber individorientert, tar innover oss behovet for rettighetsbaserte tilnærminger, og setter mennesker med levde erfaringer i sentrum av alle deler av det psykiske helsearbeidet

Tale til psykiatrien

Fra hun var liten hadde Turid sett psykiatrien utenfra, men etter en livskrise ble hun selv en pasient. Her forteller hun hvor betydningsfullt det har vært å holde fast i hennes historier om det å være frisk.

Åpen dialog på verdensbasis – implementering, resultater, erfaringer og perspektiver

Åpen dialog er en traumebevisst, personsentrert og kontekstuell tilnærming innen psykisk helsevern som synes å bidra til mindre bruk av tvang og legemidler, samt økt involvering av familie og lokal støtte. Åpen dialog som tilnærming sprer seg på en mangfoldig måte på tvers av land, kulturer og tjenester.

Vi trenger ikke mer psykiatri. Vi trenger en revolusjon

- Den største og mest meningsfulle kursendringen dere kan gjøre innenfor det eksisterende systemet er å utdanne alt personalet i en traumebevisst retning. Psykolog Jonas Vennike Ditlevsen har nylig talt til det danske psykiatritoppmøtet der han argumenterer for et radikalt skifte i måten vi forstår menneskelige lidelser på.

Erfaringer fra beltesengen

- Jeg mener det er lite realistisk å oppnå bedring når pasienter utsettes for fysisk tvang og mangel på omsorg og varme. Nikoline Riis Lindahl har erfart at behandlere som inngir tillit, skaper trygghet og viser ydmykhet kan åpne veien til en bedre hverdag.
Testing 1

Programmet klart for årets Mad in Norway-seminar

Mad in Norway har utfordret 10 gjester til å svare på et av vår tids viktigste spørsmål. Her får du en orientering om hva du kan vente deg om du setter av datoen 29. november til vårt seminar!

La meg få si noen ord om mine erfaringer med psykisk helsehjelp

Hanne Kristin synes det er noe som skurrer når man blir sløvet ned av medisiner og deretter sendt i terapi: - Vi som blir omtalt som psykisk syke får ofte høre hvor mye vi koster samfunnet. Hadde det ikke vært en idé å lage et system som i det minste ikke gjør oss sykere av behandlingen?

Bred støtte til ny modell for psykisk helsehjelp: – Hvem vil ikke ha en...

- Når vi baserer psykisk helsehjelp på kunnskap, erfaringer og bruk av tilbakemeldinger, kan vi skape virkelig eksepsjonelle tjenester. Psykolog Birgit Valla har sammen med ansatte og ledere i en rekke kommuner etablert "Hjelpa-nettverket" med en modell som høster anerkjennelse fra tjenesteapparatet, politikere, brukere og organisasjoner.

Noe er galt – om barns opplevelser

Essay av Carina Håkansson: - Når diagnoser ikke lenger kan brukes til å forklare folks atferd, må vi i stedet inkludere både oss selv og den konteksten vi er en del av.

Har vi rom for den gode ettertanken?

Oppfordrer til krafttak på Verdensdagen for psykisk helse: - Du kan bidra til at noen som er i en vanskelig situasjon smiler, håper eller i beste fall velger livet. Sahar Rizgar vil at vi frigjør plass til å kunne være der for hverandre når livet mister fotfeste.