Jakten på schizofreni-genet har feilet

Etter flere tiår med forskning, milliarder av brukte dollar og tusenvis av gjennomførte studier, bør det faktum at man ikke har klart å identifisere noen gener for schizofreni, definitivt sette en stopper for forestillingen om at schizofreni er en genetisk lidelse, mener E. Fuller Torrey.

Dialog helbreder – men hvorfor?

- Psykose er ikke sykdom, men menneskets forsøk på å aktivere egne mentale ressurser i en ytterst ekstrem situasjon. Der psykiatrien kan avfeie uvanlige opplevelser som vrangforestillinger, ser finsk professor en vei til helbredelse gjennom nysgjerrighet og utforsking.

Menneskerettighetsbrudd i psykisk helsevern – rettsforhandlingene fortsetter

- Vi har tapt i Tingretten og i Lagmannsretten. No skal vi tilbake til Høgsterett, sier en kampklar Inger-Mari Eidsvik før saken på ny skal behandles i den øverste rettsinstansen i Norge.

Ikke kall meg terapeut

- Jeg har valgt å si fra meg autorisasjonen som psykolog og helsepersonell som en protest mot norsk helsevesen. Den skolerte utbryteren Erik Rudi vil ikke være med på en helsehjelp som har som styrende prinsipp å bruke minst mulig ressurser fremfor å holde behovene til det enkelte individ i fokus.

En som planlegger og gjennomfører en terrorhandling kan ikke være utilregnelig

- Det rettslige utfallet av en grov voldshandling avgjøres av om vi har lagt til grunn en biomedisinsk eller sosialpsykologisk forståelse. Som følge av sakkyndiges vilkårlige vurderinger ser tidligere terapeut Svenn Erik Knutsen et behov for å gå opp grenseoppgangen mellom juss og psykiatri på nytt.

Svar på kritikk av serotonin-oversiktsstudie

Vi publiserte nylig en artikkel som viser at serotoninhypotesen om depresjon (ideen om at depresjon skyldes lavt serotonin eller redusert serotoninaktivitet) ikke støttes av vitenskapelige studier som er gjennomført de siste tiårene. Serotoninhypotesen ble kommunisert til offentligheten som teorien om "kjemisk ubalanse" ved depresjon. I spørreundersøkelser oppgir 85-90 % av befolkningen i vestlige land at de tror at depresjon skyldes en kjemisk ubalanse.

Visninger av filmen The Recovery Channel

Filmen som belyser behandlingen i psykisk helsevern, vil de neste månedene bli vist på kinoer rundt i landet. Vi vil her informere om noen spesialvisninger med etterfølgende taler og samtaler.

Legevitenskapen er psykiatriens hovedproblem

- Møt pasienten der pasienten er! Erfarer Gunn Helen Kristiansen etterlyser en mellommenneskelig behandling som reduserer stress og styrker pasientens egen motstandskraft.

Det er bare oss her. Kampen om kunnskapsgrunnlaget i psykisk helsevern

- Når handlingsrommet ditt som pasient blir snevret inn til å vente på virkningene av kraftige medikamenter, blir ikke bare tanken på at det er noe galt med deg styrket, men symptomenes meningsbærende dimensjon blir borte, skriver terapeut Erik Tresse.

Psykiatriens komplekse pasienter

- Vi må se på hvordan den psykiatriske behandlingen i seg selv påvirker dem som søker behandling. Psykolog Markus Dencker mener at psykiatrien heller kunne fokusert på å kurere årsakene til plagene enn å redusere symptomene.

Hvilken betydning har Nassir Ghaemis konklusjon om fravær av langsiktig gevinst for psykofarmaka?

(Denne artikkelen ble publisert 25.juni 2022 på Mad in America. Den er oversatt ved hjelp av Deepl og gjennomgått av forskningsredaksjonen i MiN. Ghaemis artikkel er tidligere...

Frampeik fra Trond Aarre

- Trond Aarres artikkel «Psykiske plager er ikkje sjukdom» formidler forskning som gjør det mulig å forstå mer av det WHO kaller et feilslått paradigme. Professor emerita Ragnfrid Kogstad utdyper de uheldige konsekvensene av manglende vitenskap på psykisk helsefeltet.

Psykiatriske legemidler bedrer ikke sykdom eller reduserer dødelighet

Nassir Ghaemi: "De fleste psykiatriske medisiner er rent symptomatiske, uten noen kjent eller påvist effekt på den underliggende sykdommen. De er som 50 varianter av aspirin, som brukes mot feber eller hodepine, snarere enn medisiner som behandler årsakene til feber eller hodepine."

Varslet, ble syk og ufør: – Sladrehank skal selv ha bank

- Dersom vilkårene for varslere ikke blir bedre, vil det i ytterste konsekvens føre til at ingen våger å si fra. Læreren Rita Esperø Hansen deler sin varslingshistorie og vil at hennes og andres fortellinger skal føre til endring.

Panelsamtale med tema: Støtte ved ekstreme tilstander, psykose og dissosiasjon

Mad in America inviterer til en spesiell panelsamtale: Støtte ved ekstreme tilstander, psykose og dissosiasjon Sted: online Tid: Lørdag 9. mars kl 20.00-21.30