UT AV HÅPLØS RUNDDANS: - Alle trenger å bli sett, anerkjent og føle at de hører til og gjør nytte i samfunnet. Mia Hereid (bildet) talte på vegne av en stigmatisert gruppe i samfunnet, og vil ha partiet med på å gjøre endringer i psykiatrien. Foto: privat

Politisk initiativ til snuoperasjon innen psykisk helsehjelp. Mia Hereid i Miljøpartiet De Grønne vil at vi dyrker fram de positive egenskapene fremfor å kaste vekk ressurser samfunnet har bruk for ved å redusere folk til diagnoser.

I en tid der det diskuteres fordeler og ulemper med bruk av tvang i psykiatrien, er det nå en politisk stemme som står fram og signaliserer behov for å løfte opp og inkludere en stigmatisert gruppe i samfunnet.

Mia Hereid fra Rogaland MDG talte lørdag 10. mai til landsmøtet der hun etterlyste «flere verktøy og en bredspektret behandling som evner å se hele mennesket» i den psykiske helsehjelpen. Hennes innlegg kan du lese nederst i saken.

Håp om en ny retning

– Det er på høy tid at de politiske partiene setter tvangsbehandling på dagsorden, og tar til motmæle. Det er psykologspesialist og Mad in Norway-redaktør Birgit Vallas umiddelbare reaksjon.

– Dette gir håp om en ny retning, sier leder i WSO – We Shall Overcome – Mette Ellingsdalen. Hun har lenge etterlyst politisk mot til utforme et psykisk helsetilbud i tråd med menneskerettighetene.

– Innspillet er viktig fordi det fokuserer på de som trenger støtte mest, men som kommer aller dårligst ut i møte med dagens psykiske helsevern.

Tvangsmedisinering er ekstremt inngripende med store negative konsekvenser, og allikevel ser vi at de konkrete politiske endringene som skjer går i feil retning. Dette er gode nyheter hvis det får støtte og når frem til partiprogrammet til MDG, forklarer Ellingsdalen.

– Tilliten kan gjenopprettes

Tommy Winther er en av de som har kjent på kroppen hvordan den biomedisinske forståelsen av psykiske plager i psykiatrien bryter folk ned fremfor å bygge dem opp. Da han fikk nyss om talen til Mia, dro han sporenstreks ut til landsmøtet på Fornebu for å overvære begivenheten. Det han fikk høre ga han frysninger på ryggen.

 – Det betyr at tilliten til systemet kan gjenopprettes. At folk kan unngå unødig tvang fordi det legger rette for mer av den medisinen vi trenger: Kjærlighet og forståelse fremfor sinne og tvang.

Jeg har vært utsatt for fysisk vold, hatytringer og nedlatende ord. Og jeg hadde ingen mulighet til å svare for meg, for tvangsparagrafen ga de som var rundt meg all makt, forteller Winther til Mad in Norway. Han fant raskt tonen med MDG-politikeren.

TIPP TOPP: – Jeg så umiddelbart kraften i dette budskapet, og mener talen til Mia Hereid må utnyttes i kampen vi fører for å endre det psykiske helsevernet, forteller en entusiastisk Tommy Winther. Her i duo med MDG-politikeren i trappa utenfor landsmøtet på Fornebu. Foto: privat

Vil dyrke fram de positive egenskapene

Mia Hereid er Rogaland MDGs 2.kanditat til årets stortingsvalg. Til Mad in Norway forteller hun at hun fremmer forslaget med bakgrunn i egne erfaringer som pårørende.

– Jeg opplever at det er stort forbedringspotensial i hvordan tvangsinnlagte blir behandlet. Jeg ønsker mer fokus på strategisk veiledning og at man aktivt leter etter og dyrker fram de positive egenskapene som alle mennesker besitter.

At man blir redusert til en diagnose er å kaste vekk ressurser samfunnet har bruk for. Alle trenger å bli sett, anerkjent og føle at de hører til og gjør nytte i samfunnet. Jeg er naturligvis ikke mot medisinering, men det er bare en del av løsningen, sier hun.

Her kan du lese hele Mias tale:

«Kjære landsmøte,

En av våre kjernesaker er å arbeide mot utenforskap. Det finnes en gruppe mennesker i vårt land som ikke bare er sementert utenfor samfunnet du og jeg lever i, de er også fra hva jeg kan se utelatt fra vårt partiprogram og politikk.

Jeg ønsker å sette søkelys på bruk av tvang og tvangsmedisinering i psykiatrien.

Dette er en stigmatisert gruppe mennesker som ikke har noe reelt talerør. De blir verken hørt eller sett, og de blir bokstavelig fratatt myndighet til å bestemme over egen kropp og eget liv.

Bak lukkede dører blir de tungt medisinert og monitorert i en tilnærmet «one-size-fits-all»-løsning. Traumebehandling blir først tilbudt når pasienten er frisk.

Frisk, folkens – det skal man bli ved å sperres inne sammen med andre alvorlig psykisk syke, i dager, uker, måneder eller år i sterile sykehusavdelinger med ensporet behandling, ofte utelukkende ved medisinering.

Når man slipper ut har man fått behandling for symptomene, ikke for sykdommen eller traumene. På den måten er veien kort tilbake til nye innleggelser og nye tvangsmedisineringer. Dette er en runddans som for mange er håpløs å komme seg ut av.

Jeg ønsker å belyse behovet for at mennesker innlagt på tvangsvedtak får behandling som handler om mer enn hvor mye antipsykotika man lovlig kan sprøyte inn i et menneske på ubestemt tid.

Jeg etterlyser flere verktøy, en bredspektret behandling som evner å se hele mennesket, og ikke bare sykdommen.

Vi må også sørge for at rettssikkerheten og grunnleggende menneskerettigheter blir ivaretatt.

Jeg vil varsle at jeg vil fremme en resolusjon til landsstyret i samarbeid våre representanter fra Rogaland for å sette dette på dagsorden.

Takk.»

Lenke til opptak av Mias tale.