IGNORERT DIMENSJON: - For å møte fremtidens helseutfordringer må vi erkjenne at det å være menneske handler om mer enn kroppslige funksjoner – det handler også om mening, relasjoner og en dypere forståelse av oss selv. De sju kronikkforfatterne oppfordrer til en bredere samtale om bevissthetens rolle for å skape mer sunnhet i oss selv og våre omgivelser. Illustrasjonsbilde: Depositphotos

I en tid hvor psykiske helseutfordringer øker i omfang og helsevesenet er under stadig større press, overser vi ofte en av menneskets mest verdifulle og kraftfulle ressurser – bevisstheten. Til tross for det enorme potensialet for både personlig vekst og helbredelse, får dette feltet minimal oppmerksomhet i dagens helsepraksis.

Denne ytringen ble først publisert hos Psykologisk.no, og er gjengitt med deres tillatelse.

Moderne medisin er hovedsakelig opptatt av det fysiske og målbare, mens de dypere eksistensielle dimensjonene av menneskets liv ofte overses. Bevissthetspraksiser som mindfulness, meditasjon, refleksjon og yoga kan bidra til helhetlig helse. Studier viser at disse metodene ikke bare reduserer stress og forbedrer emosjonell balanse, men også kan ha positive effekter på kroniske sykdommer.

I møte med et helsevesen som ofte fokuserer på symptombehandling, har bevissthetspotensialet – evnen til å reflektere over våre tanker og følelser og oppdage en dypere og klarere dimensjon av bevisstheten – blitt ignorert. Ved å integrere en dypere forståelse av bevissthet i helsevesenet, kan vi gi pasientene flere verktøy til å takle livets utfordringer, og ikke bare til å behandle symptomer.

Hva er bevissthet?

Det finnes ikke én vitenskapelig definisjon av bevissthet. En tilnærming er at bevisstheten vår består av kroppsbevissthet, dagsbevissthet, underbevissthet, selvreflekterende bevissthet, følelsesbevissthet, blant annet.

For å komme inn til den dypere og klare bevisstheten som ofte kalles sjelen, må vi gjennom de andre bevissthetslagene. Å navigere gjennom disse lagene gir oss selvinnsikt og muligheten til å oppleve en dypere helhet. Når vi forstår og anerkjenner dette, kan vi nå frem til den dypeste kilden til visdom, der opplevelser av indre fred, glede og tilhørighet kan dukke opp.

Veien videre – mer enn det rasjonelle

Når det rasjonelle dominerer mister vi en viktig dimensjon av menneskets opplevelser – det indre liv. For å møte fremtidens helseutfordringer må vi erkjenne at det å være menneske handler om mer enn kroppslige funksjoner – det handler også om mening, relasjoner og en dypere forståelse av oss selv. Ved å implementere mer av menneskets dype bevissthet i helsepraksis, kan vi bidra til å forbedre individers livskvalitet samtidig som vi avlaster et allerede overbelastet helsevesen.

Det kloke, sanne og sunne i oss

Menneskets indre selv, ofte beskrevet som sjelen eller den klare bevisstheten, er en kilde til medfølelse, nærvær og kjærlighet. Denne dype, indre ressursen kan ofte bli oversett i et samfunn som lener seg tungt på det målbare og rasjonelle.

Alle mennesker har en grunnleggende evne til å kjenne ømhet, empati og medfølelse. Det kan kalles hjertebevissthet og er ofte en åpning inn mot den klare bevisstheten. Gjennom praksiser som meditasjon, bønn, yoga eller andre meningsfylte ritualer kan vi komme i kontakt med denne essensen, som har kraften til å bringe ro, klarhet og en dypere forbindelse med både oss selv og verden.

Psykologi-faget svikter

Til tross for at psykologiens opprinnelse ligger i studiet av sjelen, ordet psyke betyr sjel, har sjelen som begrep blitt fjernet fra mye av dagens psykologi-utdanning. Det er påfallende at studenter ikke lenger får obligatorisk undervisning om det indre selv, som kunne være en verdifull ressurs i å hjelpe mennesker med å helbrede sine psykologiske og emosjonelle sår.

Da vår første psykologiprofessor Harald Schjelderup i 1946 ønsket dette temaet inn i psykologi-undervisningen, ble han sterkt motarbeidet. De såkalt rasjonelle ønsket ikke slikt svermerisk stoff velkommen. Men selv Albert Einstein hevdet at vår intuisjon er vår største gave, mens det rasjonelle er dens enkle tjener. Den er dyktig på økonomi og ingeniørarbeid, men egner seg ikke til å forstå de store sammensatte spørsmålene.

Menneskets lengsel

Filosofer, forfattere, akademikere og ingeniører – mennesker fra alle samfunnslag og fagområder – har i lang tid vært opptatt av bevissthetens mysterier. De har reflektert over denne dype dimensjonen i oss som også driver vår eksistensielle søken. Det handler om noe mer ekte og sunt enn vårt usikre ego, som ofte konkurrerer, sammenligner og splitter. I vårt innerste vesen ligger et behov for helhet, forståelse og sammenheng.

Hvorfor er vi så sære i Norge?

Andre kulturer, som blant annet India og Kina, har bevart en sterkere forbindelse mellom det indre selvet og helsepraksis. De skiller mellom personligheten – vårt ytre selv – og sjelen eller den klare bevisstheten – vårt indre selv. Her omtales klar bevissthet på måter som likner intelligens/informasjonsfeltet man snakker om i kvantefysikken.

Kunstens og kulturens rolle i helbredelse

Gjennom historien har kunst og kultur representert en viktig vei til dypere forståelse og helbredelse. Snåsamannen er kjent for sin bruk av sjelens bevissthet i helbredelse, og kunstnere som Hauge og Fosse har benyttet denne kraften til å skape dyp, meningsfull kunst.

Kunstens evne til å helbrede kroppen, som den russiske forfatteren og dissidenten Solzjenitsyn opplevde i fangenskap i Gulag-leirene, viser hvordan dyp bevissthet kan bidra til menneskelig vekst og helbredelse. Det er her vår forståelse av psykologi snakker når den sier at vi selv vet svarene på alle våre spørsmål. Det er her dyp visdom kan åpenbare seg.

Øk verdigheten, spar samfunnet for kostnader 

I en tid preget av mye uro og bekymring for fremtiden, hvor psykiske helseproblemer øker kraftig og helsesystemets ressurser er begrenset, må vi bruke tid og energi på å forstå mennesket på et dypere nivå og utvikle våre indre ressurser. Dette er også grunnlaget for bevegelsen Inner Development Goals, som startet i Stockholm i 2022. Den har spredd seg til mange land og har utviklet indre utviklingsmål som må nås for å klare å nå FNs bærekrafts-mål.

Utvikling av vår bevissthet gjør at vi i større grad kan gå fra hva vi IKKE vil ha i verden, til å fokusere på hvordan vi vil at verden skal være. Skape visjoner. For oss selv og for alle. Vi er i høyeste grad medskapere, enten vi er bevisste eller ubevisste.

Denne kronikken bygger på refleksjoner og erfaringer fra helsepersonell som har arbeidet med både fysisk og psykisk helse i mange år. Vi oppfordrer til en bredere samtale om bevissthetens rolle – både i helsevesenet, akademia og samfunnet generelt. Dette temaet fortjener mer oppmerksomhet for å kunne skape ro, visdom, sannhet og sunnhet i oss selv og i omgivelsene våre.

***

De sju kronikkforfatterne har sammen etablert organisasjonen Hva er bevissthet. Mer om denne kan du lese her.

Forrige artikkelMad in Norway-seminaret 2024: Videoopptakene klare
Neste artikkelGjør deg klar for Mad in Norway 2025
Jan er psykiater ved ambulant team DPS Follo. Hans undring over klar bevissthet startet på alvor da han møtte Snåsamannen. Her opplevde han klarsyn, telepati og mange bedringer av helsen. Det ble en nyttig læring for å skrive en bok om Sjelen; om livsglede, forankring, kreativitet, indre ro, intuisjonen og livets store spørsmål.
Michael er allmennlege og familieterapeut med doktorgrad i mindfulness, og har arbeidet i 20 år med kvalitet i helsetjenesten, sist ved Folkehelseinstituttet. Han har vært interessert i mindfulness fra ungdommen av og har undervist og forsket på effekten av å trene dette i helse- og utdanningssektoren i 20 år. Han er medforfatter av to bøker om mindfulness og helsefremmende arbeid. I 2017 lanserte han et online opplæringsprogram i mindfulness sammen med psykolog Even Halland. www.narvar.no. Foto: Toril Bakke.
Kjersti er utdannet innen salg, ledelse og økonomi. Hun har også en 8-årig deltidsutdanning i psykodrama, fordypning i traumebehandling og er meditasjonslærer. Kjersti har vært aktiv politiker og jobbet for flere politiske partier. I dag er hun selvstendig næringsdrivende og deler sin kompetanse gjennom kurs og undervisning, blant annet via Medborgerskolen.
Runa er psykomotorisk terapeut og forfatter. Hun er utdannet i Danmark og hatt egen praksis i Norge siden 1998. Jobbet fire år ved Follo DPS med gruppeterapi og bevegelsesterapi. Fordypning i traumebehandling og energimedisinen TARA-metoden. Er også tidligere kreftpasient og forfatter av tre bøker: Gjennom bildene. Når livskreftene seirer over sykdommen (1982), Hjemme i din egen kropp. Kroppsbevissthet i selvutvikling og terapi (2012) og Lyset i tunellen. Om bevissthetsendringer ved traumer og nær-døden-opplevelser (2022) www.runahelmersen.no
Trude er massasjeterapeut og bevissthetstrener for privatpersoner og gründere innen autentisk business, identitet, verdibasert markedsføring og kommunikasjon. Har bakgrunn som grafisk designer, prosjektleder, prosessleder og psykodramleder. Interessen for bevissthet har alltid vært med henne da hun har hatt flere transcenderende opplevelser. Først og fremst er hun opptatt av hvordan ta bevisste valg og hvordan ta i bruk skaperkraften vår til å forme selve livet. Foto: Nina Djærff
Anne Brit er psykoterapeut NFPT, SEP, NARM, innen somatisk, nevroaffektiv og eksistensiell psykoterapi. Hun har hele tiden søkt å finne veier for å åpne opp for nysgjerrighet, respekt og likeverdighet. Derfor har hun særlig fordypet seg innen NARM nevroaffektiv metode og er seniorassistent og veileder i den danske utdanningen. NARM er en unik, sammenhengende klinisk metode som integrerer tanker, følelser, sjel og kropp i behandlingen, på en ressursorientert, ikke regressiv og opplevelsesorientert måte. NARM er utviklet for å kunne tilby høyt kvalifisert behandling til komplekse traumer7C-PTSD. Anne Brit har hatt egen praksis siden 2002, i Oslo og på Nesodden. www.traumeheling.net
Lovise er psykolog, sosialantropolog og tekstforfatter/musiker. Hun har alltid hatt en interesse for eksistensiell psykologi og sjelens dybder. Som klinisk voksenspesialist har hun jobbet mye med vold og maktovergrep i ulike former. Lovise er opptatt av hvordan livsbetingelser preger vår helse, og å få mer kunst og kreativitet inn i psykisk helsearbeid. Som artist under navnet Lovise AK skriver hun om det hun brenner for, og har bla. utgitt to norske album. www.loviseak.no