Med åpne øyne ble jeg sakte ødelagt. De kalte det hjelp

Tjuetre år med sterke psykofarmaka ødela kroppen til Elisabeth Andersen. Hennes historie er et sterkt vitnesbyrd om en psykiatri som har feilet. - Dette systemet bryter folk ned - og det gjør det med en faglig autoritet som aldri holdes ansvarlig. Jeg slåss for de som står midt oppe i dette nå, skriver hun.

Systemet ødelegger helsevesenet innenfra

- Helsevesenet har blitt et brutalt system styrt av tall, budsjettkrav og kontroll, og ikke av omsorg og fag. En anonym helsearbeider varsler om uverdig menneskebehandling og manglende forutsetninger for å ivareta ansvaret de har fått.

Hvorfor ser vi ikke at psykiatriske pasienter blir utsatt for tortur?

- Det virker ufattelig at erfaringene som de to forfatterne deler er lovlig praksis i Norge, og at man endatil kaller dette helsehjelp. Har vi blitt numne fordi vi styres av lojalitet til systemet fremfor kjærligheten til våre medmennesker, spør Hilde Marie Rekstad og Birgit Valla.

Et ødelagt selv kan bare heles gjennom empati, aldri med tvang

- Psykiatrien kan med sin autoritet bidra til å skape og opprettholde sykelige identiteter. Derfor er det viktig at terapeuter møter traumatiserte mennesker med en grunnleggende respekt for deres menneskelighet, skriver familieterapeut Luuk Westerhof.

Hinsides pilleparadigmet: Å gjenreise menneskeligheten i psykisk helsetjenester

"Det som skjer i hjernen vår, gjenspeiler omgivelsene, relasjonene og livserfaringene våre", skriver Letephia Hiler i denne viktige teksten. Hun tar et oppgjør med biologisk reduksjonisme og argumenterer for en psykisk helsetjeneste som forstår betydningen av menneskelig kontekst.

Livet er skapt for å kunne forlates

Filosof Farhan Shah forteller om selvdød som uttrykk for en radikal frihet, og ikke grunnet i en «psykisk sykdom»: - Kanskje er det nettopp å bære denne innsikten at vi kan leve mer helhjertet, tettere på livets nerve, fri fra illusjoner om garantier og skråsikkerheter, skriver han.

Tvang i psykiatrien – hvorfor tvang aldri kan fremme heling

- Norge må snu utviklingen og satse på alternativer som bygger på tillit og tverrfaglig innsikt. Det er ikke bare et faglig ansvar – det er en etisk plikt. Familieterapeut Luuk Westerhof begrunner hvorfor dialog og relasjon er viktige ingredienser i en helingsprosess.

ECT er omstridt

- De tre psykiaterne er selvfølgelig vel vitende om at ECT både er omstridt, inngripende og har dårlig dokumentert effekt. Overlege Magnus Hald korrigerer kolleger som ikke følger anbefalinger gitt i nasjonale retningslinjer.

Traumer kan ikke leges av piller

- Mange beskriver at de ikke blir friske av psykiatriske medikamenter, bare mindre følende. Familieterapeut Luuk Westerhof mener vi får en hel generasjon til å lære å overleve i nummenhet, i stedet for å få hjelp til å forstå og helbrede det som gjør vondt.

Hjerteløshet er psykiatriens største problem, og det skyldes ikke manglende ressurser

- Vi kan fortsette å late som om dette først og fremst er et ressursproblem. Men vi kan også begynne å se på om det kan være direkte farlig å innrette et system som skal hjelpe mennesker i krise ut fra sykeliggjørende, mekanistiske ideer om menneskesinnet. Psykolog Jonas Vennike Ditlevsen ser et mønster i hvordan inhuman behandling av psykiatriske pasienter setter i gang voldsspiraler som nesten alltid ender med tvang.

Tvang er ikke behandling. Tvang er skadelig medisinering, isolasjon og beltelegging.

- Ofte argumenteres det for at folk går til grunne hvis man ikke bruker tvang, men folk går til grunne med tvang også. Filmskaper Ellen Ugelstad skriver at bruk av tvang i behandlingen ofte blir en syklus av kortsiktige tiltak som ignorerer skadelige langtidseffekter.

Har antipsykotika effekt mot akutt psykose?

Psykiater Trond Aarre tviler på effekten av antipsykotika mot akutt psykose: - Dei skuffande funna frå dei vitskaplege studiane gjer at vi ikkje lenger kan ta for gjeve at midla har meiningsfull effekt for dei fleste som er plaga med psykose. Midla har dessutan ein rad uønskte verknader som ein lyt halde opp mot den diskutable nytteverdien.

Tvang i psykiatrien: en regresjon eller en åpning mot framtiden?

Staten senker terskelen for tvangsbruk i psykiatrien: - Dersom psykiatrien skal tre inn i en ny tid, trenger den intet annet enn en radikal omstrukturering, en symbolsk dødsprosess. Noe annet er ikke en åpning mot framtiden, men snarere en regresjon til en kolonialistisk og mørk fortid; en tid som tilhører historiens skraphaug, skriver filosof Farhan Shah.

Psykiatriens hegemoni og epistemiske motstand

- Det er enklere å forestille seg verdens undergang enn en ende på kapitalismen som driver rovdrift på menneskelivet. Filosof Farhan Shah ser hvordan psykiatrien klamrer seg til utdaterte paradigmer, og får kritikk av det bestående til å fremstå synonymt med å kritisere sunn fornuft.

Å finne genetiske forklaringer på atferd er psykiatriens hellige gral

- Hva vil vi bruke kunnskapen om eventuelt «annerledes» gener til? Kan vi risikere stigmatisering, at noen regnes som genetisk underlegne eller utilregnelige, uavhengig av hvordan biologien slår ut i adferd? Professor emerita Ragnfrid Kogstad stiller spørsmål om hva vi vil oppnå med en forskning som til dags dato ikke har hjulpet en eneste pasient.