Mad in Norway er et nettmagasin som sammen med flere land utgjør nettverket Mad in the World. Nettverket springer ut fra Mad in America, som ble opprettet av Robert Whitaker i 2012.
Robert Whitaker er en amerikansk journalist og forfatter som har fått flere priser for å skrive om medisin og vitenskap. Hans første bok, Mad in America, ble av Discover magazine omtalt som en av de beste vitenskapsbøkene i 2002. Anatomy of an Epidemic (På norsk: En psykiatrisk epidemi) fikk The 2010 Investigative Reporters and Editors book award for beste gravejournalistikk. Han er Clinical Assistant Professor (Adjunct) ved Lewis Katz School of Medicine at Temple University, Department of Psychiatry and Behavioral Science.
Mad in America ble opprettet fordi Robert Whitaker oppdaget at etter hvert som hans artikler ble mer og mer kritiske til tradisjonell psykiatri, så ble det vanskelig eller umulig å få dem trykket i de store (mainstream) media. Fra å ha vært en høyt ansett journalist, ble han nå stengt ute fra å publisere artikler som gikk på tvers av de etablerte sannhetene innen medisin, og spesielt innen psykiatri. Han bestemte seg derfor for å opprette et eget nettmagasin som publiserer det media ikke vil trykke. Dette gjelder spesielt forskning som utfordrer etablert psykiatri, og fortellinger fra mennesker som har opplevd psykiatrien fra innsiden.
Hør Robert Whitaker på podkasten Birgit Inviterer:
#41 Robert Whitaker / Hvorfor forteller ikke media oss det vi trenger å vite om psykisk helse?
Mad in Norway (MiN) ble opprettet i desember 2019 etter initiativ fra psykologspesialist Birgit Valla. Inspirert av Robert Whitaker fikk hun med seg en gruppe erfarere, pårørende, forskere og klinikere som utgjør redaksjonen i den norske grenen av Mad in the World. MiNs nettside driftes økonomisk av Mad in America, som også bidrar med teknisk support. Alle som bidrar i MiN gjør dette på frivillig basis, og ingen mottar honorarer. Vi mottar ikke offentlig støtte, og det vi mottar fra støttemedlemmer går til mindre driftsutgifter og vårt årlige seminar.
Vi mener at den rådende, diagnosebaserte sykdomsmodellen, med overdreven tro på bruk av medikamenter, ujevne maktforhold og et mangelfullt og ensidig kunnskapsgrunnlag, har mislyktes. Vi tror framtida ligger i sosiale og relasjonelle tilnærminger som fremmer menneskerettigheter, humanisme, fellesskap og åpen dialog.
Les vårt grunnlagsdokument: Hva må gjøres med de psykiske helsetjenestene?
Vi vil
- Formidle forskning og artikler som forbigås i etablerte medier fordi tematikken utfordrer det bestående paradigmet.
- Være vertskap for skribenter med ulik erfaring og bakgrunn, som deler oppfatningen at det nåværende psykisk helsefeltet er feilslått og trenger reform.
- Formidle kunnskap og erfaringer som bygger på humanistiske, dialogiske og/eller recoverybaserte prinsipper.
- Vise til arrangementer, nettsteder, podcaster og blogger som strekker seg forbi det nåværende paradigmet.
- Oppfordre journalister, politikere og ledere for utdannings- og helseinstitusjoner til å forfølge temaer vi diskuterer i våre spalter.
Kontakt oss
Ønsker du å komme i kontakt med oss, kan du sende en epost: [email protected]
Org.nr 924 001 429