
Forson deg med din kropp og dine ubehagelige følelser. Da vil du kunne oppnå helse og et godt liv. Den erfarne legen Gabor Maté har gått grundig til verks for å belyse sammenheng mellom psykologiske reaksjoner og biologiske stressresponser.
Bokomtale
«Når kroppen sier nei. Prisen vi betaler for skjult stress.»
Gabor Maté

Gabor Maté er lege med spesialisering innen nevrologi, psykiatri og psykologi. Han har arbeidet en årrekke med palliativ omsorg og som lege i et levekårsutsatt område i Vancouver. Kort fortalt har han mye erfaring med både dødelige sykdommer og dødelig livsstil.
Sykdom og psykologi henger sammen
Med sin rike erfaring og allsidige faglige bakgrunn gjør han i denne boken en sammenkobling av nettopp sykdommer og livsstil. Og med livsstil går han bakenfor destruktiv atferd, som røyking og overspising. Han griper etter hva som driver et menneske på det psykologiske plan, for å vise at disse kreftene er vesentlige for utvikling av sykdom.
For hvorfor blir et individ syk på et gitt tidspunkt? Og hvorfor blir ikke ethvert individ sykt under det samme miljømessige trykket? Det er for enkelt å vise til gener. Disse er bare som koder i et språk. Å hevde at gener er svaret, er det samme som å si at Oxford Dictionary forklarer Shakespeares suksess.
Maté går grundig til verks, og beskriver sammenhengen mellom våre biologiske stressresponser og hormonproduksjon. Han gir gode faglige forklaringer for koplingen mellom psykologiske reaksjoner og hormonelle responser, og betydningen disse har for kroppens eget forsvarssystem. For som forfatteren viser, så henger sykdom sammen med at individets psykologi er i ubalanse.
Kroppen lyver ikke
Kroppen din er deg og den er ikke til for å overvinnes, er forfatterens budskap. I stedet for å overkjøre kroppen ved å «tenke positivt», skal du tvert imot tenke negativt! Det er viktig informasjon i den dårlige magefølelsen og i smerter som gnager, og det er det viktig å få med seg.
Kroppens reaksjoner og emosjoner lyver ikke, og å overkjøre disse betyr fortrengning. Og nettopp fortrengning er kroppens fremste trussel. I tillegg til vitenskapelige bevis hentet fra forskning som forklarer sammenhengen mellom følelser, hormonproduksjon og truende sykdommer, så er denne boken en psykoanalytisk øvelse. Forfatteren analyserer både selvbiografier, selebriteter og pasienter på freudiansk vis. Ved disse analysene viser han hvordan fortrengte følelser i bunn og grunn driver sykdomsprosesser. Dermed er individets helbredelse avhengig av å håndtere de underliggende konfliktene som individet bærer med seg.
Undertrykte følelser
Særlig fokus får sykdommene kreft og ALS, sammen med flere autoimmune sykdommer. Han har merket seg at disse pasientene ofte viser stor evne til å sette seg selv til side og undertrykke egne følelser. Mennesker med en selvutslettende personlighet har en mye større risiko enn andre for å utvikle sykdom. Og de som klarer å ta tak i egne behov, er de pasientene som har størst sjanse for å overvinne sykdommen.
Maté har en relativt kortfattet passasje hvor han plasserer mennesket i sitt nåværende miljø og i samfunnet generelt, men hovedsakelig er hans fremstilling at individets biologi har sin opprinnelse i barnets viktigste relasjoner. Generasjonenes gang ruller ubønnhørlig videre, og etter 4/5 av boken var jeg glad for at han tok fatt i håp for endring.
Endring er mulig. Helse er mulig. For å oppnå dette må vi ta tak i våre forestillinger om fremtiden. Og vi må nærme oss nåtiden på en helhetlig måte, hvor vi analyserer både oss selv, våre relasjoner, og ikke minst våre forestillinger om andre. Negative forventninger og fiendtlighet er bokstavelig talt drepende. Med en aksepterende og medfølende holdning til oss selv og andre, kan vi endre vår egen biologi, redusere stress og få bedre helse.
Når kroppen sier nei er et særdeles modig prosjekt for en naturviter å være. Gabor Maté taler både guder og Descartes midt imot, der han opphever dualismen mellom kropp og sjel. Dette har han også høstet kritikk for, noe han imøtegår både vitenskapelig og analytisk. Han mener ikke å gi mennesker skyld for at de er syke. Helseskadelige prosesser har blitt påført dem av mennesker og familiesystemer som trolig har handlet i beste mening.
Maté ønsker å muliggjøre endring ved å ansvarliggjøre oss. Ved å opplyse om sammenhenger kan vi ta grep, som i sin tur kan endre vår biologi. For å gjøre dette trenger vi å forstå sammenheng og helhet. Han hjelper oss langt på vei med dette, men noen undringer sitter jeg igjen med.
Din sannhet
Boken er slutt akkurat da jeg gjerne skulle ha hatt et svar. Det hadde vært så enkelt med noen kjernesunne leveregler. Men ingen teknikker kan løse mine dypere konflikter eller dekke mine livslange lengsler. Maté lærer oss mye, men mitt personlige drama er min egen gåte å løse. Bokens to siste sider gir en pekepinn, der forfatteren introduserer oss for våre grunnleggende spirituelle behov. «Vi går ikke fra jord til jord, vi er jord – legemliggjort jord» (s. 340). Vi tilhører et alt, enten du finner det i naturen, hos Gud, eller i meditasjon. Dermed åpner forfatteren en stor dør før han går.
Og nettopp det tror jeg er Gabor Matés viktigste budskap. Det er ditt ansvar å finne deg selv. I det arbeidet kommer legevitenskapen til kort. Derfor trer han respektfullt til side, mens han siterer en stor mester: «Søk, og du skal finne». Finn deg selv! Finn din helhet og din mening. Forson deg med din kropp og dine ubehagelige følelser. Lær deg å stå opp for deg selv og det som er sant for deg. Da vil du kunne oppnå helse og et godt liv.
Hilde Marie Rekstad