VISER VEI OG GIR HÅP: - van der Kolk legger for dagen en åpenhet og nysgjerrighet mot både mennesker og metoder som jeg tror er unik for en praktiker, skriver Mad in Norways bokanmelder.

Psykiater Bessel van der Kolk har trodd på det pasientene har sagt til ham, og han har tenkt at de har kjempet oppriktig for sine liv. Så foretrekker han heller ikke én behandlingsmetode, men viser tillit til individets egne ressurser i sin utforsking av veien til bedre helse.

Bokomtale

«Kroppen holder regnskap: Hjerne, kropp og sinn i behandling av traumer».
Bessel van der Kolk. Flux forlag (2021)

Bessel van der Kolk er psykiater og forsker på traumer. Han har et allsidig yrkesliv bak seg og er dessuten forfatter av en mengde vitenskapelige artikler. Kolk er en av opphavsmennene bak diagnosen posttraumatisk stressforstyrrelse PTSD, som også er bokens tema.

Imponerende fagbok

I «Kroppen holder regnskap. Hjerne, kropp og sinn i behandling av traumer» gir forfatteren grundige og veldokumenterte forklaringer på biologiske endringer som oppstår ved traumer. De som sliter med reaksjoner på grusomme livshendelser er altså ikke svake og selvmedlidende mennesker som ikke klarer å gå videre. Bessel van der Kolk fører biologiske bevis som gjør at vi forstår at veien tilbake til bedre helse ved PTSD krever kreativitet og arbeid for både behandler og pasient. Det fantastiske er at boken viser vei og gir håp. Kolk legger for dagen en åpenhet og nysgjerrighet mot både mennesker og metoder som jeg tror er unik for en praktiker.

Det er vanskelig å yte denne boken rettferdighet i en bokomtale. Den er rett og slett imponerende. Jeg kunne ha forsøkt å gjengi Kolks allsidige erfaringer med utallige innfallsvinkler til behandling av traumeskadde. Jeg kunne ha beskrevet hans forskning på hva som skjer i hjernen under traumer. Og jeg kunne også ha laget en liste over de mest ansette og effektive behandlingsformene som han lærer oss om i denne boken. Det skal jeg ikke gjøre.

En av grunnene til det er at forfatteren selv sier at han ikke har noen foretrukken behandlingsmetode, fordi ethvert menneske er unikt. Det finnes ingen ferdige lister med fem tips for rask effekt. Og det finnes ingen medikamenter eller trening som passer til en viss tilstand. Han har derimot funnet et vell av innfallsvinkler som klinikere og overlevere har funnet mening i. Og oftest må man benytte en kombinasjon av flere på veien mot bedre helse.

Hans åpne og kreative holdning er det mest slående ved denne fagboken. Han lar det i stor grad være opp til den enkelte å finne en eller flere metoder som egner seg for utforsking. Grunnholdningen er altså tillit til individets egne ressurser og styrke, og til behandleres ønske om å yte kreativ og empatiske støtte.

En annen grunn til ikke å gjøre et forsøk på noen enkel fremstilling av Kroppen holder regnskap, er at dette ikke er en vanlig fagbok. Kolk skriver på første side: Til mine pasienter, som har holdt regnskap og vært mine lærebøker. Boken viser et virke hvor han har snudd virkeligheten, fra slik vi vanligvis møter den i psykiatrisk behandling.

I stedet for å møte sine pasienter med kunnskap som han gir videre til dem, så har han stilt seg til rådighet og lyttet. Han har trodd på det pasientene har vist ham eller sagt til ham, og han har tenkt at de har kjempet oppriktig for sine liv. Der pasienter har vist ekstrem selvforakt og stor kapasitet for selvdestruksjon, så har han bekreftet deres genuine behov for å bli sett, bekreftet, trodd og støttet. Han peker på en vei hvor det finnes helbredelse i å støtte medmennesker med behov for varme og anerkjennelse, fremfor å betegne deres behov med utgangspunkt i en sykdom. Med stor ærbødighet forklarer han oss at det er pasientene som har gitt ham sin faglighet, ikke omvendt.

Tar hensyn til levd liv

Det kan virke som et paradoks at en fagperson som er en uttalt kritiker til diagnosesystemet slik det i dag anvendes i psykiatrisk behandling, samtidig kjemper for nye diagnoser. Men både boken og yrkeslivet til denne forfatteren viser en pragmatisk og nyansert innfallsvinkel til vanskelige problemer. PTSD-diagnosen anerkjenner det en person har opplevd, og dette står i kontrast til de fleste andre psykiatriske diagnoser. Bessel van der Kolk påpeker at diagnoser utløser både forskningssatsning, rettigheter og offentlige midler. Derfor har han brukt mye krefter på å fremsnakke slike diagnoser, samtidig som han sterkt advarer mot diagnoser som sykeliggjør mennesker.

Altså er PTSD en diagnose som beskriver hva som har skjedd med et menneske, fremfor en diagnose som beskriver hva som er feil med et menneske. Å møte pasienter og medmennesker med Hva har skjedd med deg? bekrefter at individet er logisk, fattbart, og bestående av en biologi som er konstruktivt i sin natur. En slik diagnose bekrefter derfor det friske ved individet, selv om symptomene er plagsomme. Dette står i motsetning til psykiatriske diagnoser hvor man lister opp avvik ved individet, hvor forklaringen er at dette skyldes at individets biologi er i ulage.

Kolk gir utallige eksempler på at barn som selvsagt er sinte og urolige på grunn av mishandling, manglende stimuli, seksuelle overgrep og elendige liv, ender opp med diagnoser som ADHD eller opposisjonell atferdsforstyrrelse. Dessverre er dette helt vanlig, fordi psykiatrien ikke pålegger seg selv å spørre hvorfor symptomer oppstår, men nøyer seg med å benevne og medisinere.

Mettet med kunnskap

Boken er som en bibel for alle som har befatning med traumer. I tillegg til det formidable kunnskapsgrunnlaget som Kolk her deler, så lærer denne boken oss ydmykhet for menneskelivet og smerten som traumatiserte mennesker står i. Han viser medmenneskelighet og varme, der han forteller fra skjebnene han har møtt som psykiater. Denne fagboken er rett og slett rørende.  

I Kroppen holder regnskap får du veldig mye igjen for både penger og tid anvendt. Og boken er så kunnskapsmettet at den med fordel kan leses flere ganger, gis videre, eller snakkes om i leseklubber. Er du nysgjerrig på hva traumer gjør med kropp og sinn, så er denne boken helt nødvendig. Og den er nødvendig om du ønsker å være godt orientert på et mangslungent felt. I feltet om traumer kan man rett og slett ikke gå utenom Bessel van der Kolk.

Hilde Marie Rekstad

Om boken på forlagets nettside.